25 dec. 2023 | 12:59

Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România

News
Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România
Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România

Vești rele pentru șoferii care încalcă regulile în trafic! De la 1 ianuarie 2024 cresc amenzile. Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă. Conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, aloarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut din România.

Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024

Începând din anul următor, valoarea punctului de amendă va creşte la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere, după cum a anunțat Guvernul. De asemenea, clasele de amenzi vor fi diferite. Momentan, valoarea punctului de amendă a fost înghețată la 145 de lei, deși legea preciza clar că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut din țară, transmite Antena 3 CNN.

Conform OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, punctul de amendă va reprezenta, anul viitor, doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, așa cum este în prezent.

Ce prevede legea

Țara noastră are doar cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă, de 100 de puncte de penalizare, va fi de 16.500 de lei, notează zf.ro.

Care sunt clasele de sancţiuni:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Amenzi și pentru cei care dau flash-uri sau claxonează

Noul Cod Rutier din 2024 aduce clarificări semnificative cu privire la utilizarea flashurilor și a claxoanelor de către șoferi. Este esențial să subliniem că, în mod general, niciunul dintre aceste semnale nu este permis din punct de vedere legal, cu excepția unor situații specifice detaliat reglementate în Codul Rutier.

Atât semnalele luminoase, cât și cele sonore sunt folosite în diverse contexte de către diferiți șoferi. Unii le utilizează pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.

Conform prevederilor din Codul Rutier, cuantumul contravențiilor rutiere este stabilit în funcție de clasa abaterilor. Astfel, șoferii pot fi sancționați cu un număr de puncte amendă care poate ajunge până la 20, în timp ce persoanele juridice se pot confrunta cu o amendă de până la 100 de puncte.

Mai exact, clasa I presupune două sau trei puncte-amendă, clasa a II-a reprezintă patru sau cinci puncte-amendă, clasa a III-a implică între șase și opt puncte-amendă, clasa a IV-a variază de la nouă la 20 de puncte-amendă, iar clasa a V-a, cu un interval de 21 la 100 de puncte-amendă, se aplică exclusiv persoanelor juridice.

Citește și: Amenzi pentru românii care conduc trotinete electrice. Poliţia Locală va fi cu ochii în patru

Parteneri
Imagini spectaculoase cu Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu în costum de baie în zăpadă
Redactia.ro
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a construit în afara României. A investit sume uriașe în locuințe, școli și magazine, iar statul român plătește paza chiar și în prezent
Click.ro
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR dacă vrea să-l sune luni
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Adriana Bahmuțeanu e disperată! Ce a încercat să facă fiul ei cel mic, Eduard, după moartea tatălui său
Unica.ro
Trei zodii varsă lacrimi amare la începutul lunii decembrie. Apar mai multe cheltuieli neprevăzute
EVZ.ro
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie 2024: Gemenii au parte de o revedere mult așteptată
Spynews
Mașinile eliminate de pe șosele. Decizie pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
RĂSTURNARE în RENUMĂRAREA VOTURILOR! S-au aflat PRIMELE REZULTATE
Mediaflux
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce a putut să își facă un român în balcon, fără să îi pese de privirile trecătorilor. Cineva a pozat totul
Antena 1
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Shtiu.ro