11 ian. 2024 | 20:13

Rolul pe care îl va avea regina Margareta a Danemarcei după abdicare. Cu ce se va ocupa

Monden
Rolul pe care îl va avea regina Margareta a Danemarcei după abdicare. Cu ce se va ocupa
Rolul pe care îl va avea regina Margareta a Danemarcei după abdicare. Cu ce se va ocupa

Regina Margareta a Danemarcei se pregătește de abdicare, veste cu care a șocat o lume întreagă. După mai bine de cinci decenii de când se află la conducere, a decis să îi cedeze locul fiului său, prințul Frederik. Ce rol va avea suverana după ce se va retrage din funcție.

Regina Margareta a Danemarcei abdică

Majestatea Sa Regina Margareta a II-a a Danemarcei a făcut cunoscută decizia sa de a abdica în mesajul tradițional de Anul Nou, transmis în data de 31 decembrie 2023. Această hotărâre surprinzătoare vine după o domnie de 52 de ani, marcând astfel o schimbare semnificativă în peisajul monarhic danez.

Cu o carieră impresionantă și devotament față de țara sa, Regina, în vârstă de 83 de ani, a trecut printr-o intervenție chirurgicală la spate în luna februarie a aceluiași an. Sănătatea sa a fost un factor decisiv în procesul decizional de a se retrage de la tron. Mesajul său de Anul Nou a reflectat această preocupare, subliniind că starea sa de sănătate a fost unul dintre motivele principale pentru această alegere.

Regina Margareta a II-a și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru susținerea și căldura copleșitoare primită de la poporul danez de-a lungul decadelor. Această susținere a fost descrisă ca fiind crucială pentru îndeplinirea atribuțiilor sale constituționale, evidențiind astfel relația profundă și reciprocă dintre monarh și cetățeni.

Dată fiind amploarea și importanța anunțului, retragerea Majestății Sale de la tron marchează o tranzitie notabilă în istoria recentă a Danemarcei. Regina speră că Prințul va fi primit cu multă căldură și iubire de popor.

„Pe 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat mult iubitului meu tată, voi părăsi funcţiile de regină a Danemarcei. Voi lăsa tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik.

Sper că noul cuplu regal va fi întâmpinat cu aceeaşi încredere şi afecţiune pe care le-am primit eu (…) Dumnezeu să binecuvânteze Danemarca”, a declarat regina în vârstă de 83 de ani.

Ce rol va avea regina după abdicare

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei nu își va retrage complet prezența din familia regală după anunțul său de abdicare, conform informațiilor furnizate miercuri de presa străină. La vârsta de 83 de ani, Regina a decis să renunțe la tronul Danemarcei, după o domnie impresionantă de 52 de ani, lăsându-i locul fiului ei cel mare, prințul coroanei Frederik.

Cu toate acestea, familia regală a comunicat că Regina Margrethe ar putea juca un rol continuu într-o poziție oficială denumită ‘rigsforstander’ sau reprezentant al statului, sprijinind astfel viitorul rege în diverse împrejurări.

Vezi și: Regele Charles şi Regina Camilla, puşi în încurcătură în Kenya. De la mâncare prea picantă, până la împiedicări şi mers prin nămol. Foto

Această poziție ar permite altor membri ai familiei regale să preia responsabilități în absența lui Frederik, de exemplu, în situații în care acesta se află în călătorie sau nu poate îndeplini anumite îndatoriri regale din diverse motive.

Anunțul surprinzător al abdicării Reginei Margrethe a II-a a fost făcut în discursul ei de Anul Nou, aducând o schimbare majoră în linia de succesiune. În conformitate cu această hotărâre, Regina urmează să semneze o declarație de abdicare în favoarea prințului Frederik, care va prelua tronul și va deveni cunoscut sub numele de Frederik al X-lea începând cu data de 14 ianuarie.

Frederik nu va avea parte de încoronare

Prințul moștenitor Frederik va accede la tronul Danemarcei pe 14 ianuarie, marcând o schimbare surprinzătoare în succesiunea regală după abdicarea Regina Margaretei. Anunțul a șocat opinia publică, deoarece puțini se așteptau la această mișcare neașteptată.

Palatul regal danez a confirmat că, la vârsta de 55 de ani, Prințul moștenitor Frederik și soția sa, Prințesa moștenitoare Mary, în vârstă de 51 de ani, vor prelua responsabilitățile regale după Regina Margareta și vor fi cunoscuți sub titulaturile de Maiestatea Sa Regele Frederik al X-lea și Maiestatea Sa Regina Mary.

Cu așteptări crescute și inimile pline de emoție, mulți s-au gândit cu bucurie că vor avea ocazia să asiste la o încoronare anul acesta. Cu toate acestea, într-un contrast semnificativ față de ceremoniile fastuoase ale monarhiei britanice, Danemarca se pregătește să își instaleze noul rege fără a organiza o ceremonie oficială de încoronare.

Citește și: Regele Charles şi Regina Camilla, puşi în încurcătură în Kenya. De la mâncare prea picantă, până la împiedicări şi mers prin nămol. Foto

Prințul Frederik al Danemarcei va urca pe tron pe 14 ianuarie, iar acest moment istoric nu va fi marcat de fast și ceremonii grandioase. În locul unei ceremonii tradiționale de încoronare, evenimentul va fi transmis online de la Palatul Christiansborg din Copenhaga, oferind astfel o perspectivă unică asupra acestui moment semnificativ.

”Danemarca a avut monarhie electivă până în 1660. Acestea beneficiau de încoronări, situația s-a schimbat când s-a trecut la monarhia ereditară, în 1660, ce a venit cu un alt tip de ceremonie. Regele și Regina erau unși cu mir, dar nu încoronați. Își făceau apariția în biserică deja cu coroanele pe cap.

În 1849, când s-a făcut accederea la tron a lui Frederik al VII-lea, Danemarca era monarhie constituțională și a fost eliminată și ceremonia de ungere.”, a explicat Marlene Koenig, istoric regal.

Margareta a II-a a Danemarcei, Groenlandei și Insulelor Feroe s-a născut pe 16 aprilie 1940 la Amalienborg-Copenhaga. Parcurgând un traseu educativ impresionant, Regina Margareta a finalizat studii de Arheologie Preistorică la Girton College Cambridge în 1961, apoi a obținut diplome în Științe Politice de la Universitatea Aarhus în 1962 și în Științe Economice de la London School of Economics în 1965. De asemenea, și-a îmbogățit cunoștințele în domeniul Scenografiei și Designului.

Destinul regal i-a fost pecetluit în anul 1972, când a urcat pe tron în urma decesului tatălui său, Regele Frederik al IX-lea. Cu o domnie care a durat peste cinci decenii, Regina Margareta a II-a a devenit o figură iconică în istoria Danemarcei și nu numai.

Momentul în care a devenit ultima Regină în funcție din Europa, în septembrie 2022, a fost marcat de moartea verișoarei sale îndepărtate, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro