Rate mai mari pentru un credit Prima Casă: mai multe bănci refuză noul indice care ia locul ROBOR

Rate mai mari pentru un credit Prima Casă: mai multe bănci refuză noul indice care ia locul ROBOR

Cei care au de achitat un credit la Prima Casă și așteptau o gură de aer de la început de mai au fost dezamăgiți.

Noul indice de referință pentru calcularea creditelor consumatorilor – IRCC – nu se va aplica în cazul programului guvernamental Prima Casă. Așa spun reprezentanții mai multor bănci.

Experți consultați de Digi24.ro declară că, în continuare, pentru acest tip de împrumuturi, costurile (dobânzile plătite de clienți) vor fi stabilite tot în funcție de ROBOR la 3 luni.

Dragoş Nechifor, brocker de credite, a explicat contextul legislativ în care apare noul IRCC.

„În acest moment, unele bănci interpretează modificarea legislației din domeniu. Acea Ordonanță 19 care aplică un nou indice de calcul la creditele contractate după data de 2 mai, pentru programul Prima Casă această regulă nu se aplică. Și atunci, pentru acest produs dobânzile vor rămâne nemodificate. Deci în continuare se va merge pe folosirea vechiului ROBOR în calculul dobânzii aplicate.” Dragoş Nechifor, brocker de credite

Un credit la Prima Casă și problemele de interpretare

Brokerul de credite Dragoș Nechifor a precizat că, dacă băncile nu vor modifica marjele de dobândă pentru creditele ipotecare, ratele la Prima Casă ar putea fi tot mai mari.

„(…) Am putea observa în viitorul foarte apropiat că produsul Prima Casă devine mai scump decât creditul ipotecar. În acest moment sunt cel puțin două bănci care interpretează în acest mod legislația. Încă nu avem toate informațiile, dar cu siguranță începând de joi vom vedea exact cum aplică toate băncile înscrise în programul Prima Casă. Și vom vedea cum aplică – unitar sau efectiv doar unele bănci interpretează în acest mod noua lege.” Dragoş Nechifor, brocker de credite

Ordonanța 19, prin care este intodus noul IRCC, modifică Ordonanța 52 din 2016 privind creditele ipotecare. De asemenea, OUG 19, aduce modificări și Ordonanței 50 din 2010 privind toate tipurile de credite. În aceste condiții, arată expertul citat de Digi24.ro, pot să apară „interpretări” în dezavantajul clienților.

Prima Casă vs. Credit ipotecar

Astfel, există posibilitatea ca singurul avantaj pe care îl va mai prezenta Prima Casă să fie doar avansul mai redus comparativ cu cel necesar pentru un credit ipotecar.

„Aș sugera ca după data de 2 mai cei interesați să-și facă calcule atât pe creditele ipotecare standard, cât și pe Prima Casă ca să observe dacă nu cumva costul va deveni mai mic decât pentru produsul standard, astfel încât Prima Casă să rămână doar cu avantajul unui avaans redus de doar 5% față de 15% cât este la ipotecarul standard.” Dragoş Nechifor, brocker de credite

Urmăriți Playtech.ro și pe