Ro-Alert pentru toată România. Vine prăpădul în țară, avertismentul de ultimă oră

Ro-Alert pentru toată România. Vine prăpădul în țară, avertismentul de ultimă oră
Ro-Alert pentru toată România

Ro-Alert a emis un nou mesaj de avertizare, după ce meteorologii au anunțat ploi torențiale până la miezul nopții. Prin mesajul de „alertă extremă”, oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările și să ia măsurile de adăpostire și de autoprotecție.

Ro-Alert pentru toată România

Ro-Alert a emis un mesaj de avertizare de ultimă oră.

 „Alert Extremă. Avertizare meteo de PLOI ABUNDENTE TORENȚIALE. Perioada de manifestare 21.00-00.00. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție! Mai multe informații obțineti accesând aplicațiile din mediul on-line ale DSU, IGSU, ANM si CNAIR”, a fost mesajul primit în această seară de la RO-ALERT.

Pentru București, meteorologii au emis o avertizare meteo nowcasting. De la ora 21.00 și până la ora 00.00, în București, sunt anunțate „temporar averse, ce vor avea și caracter torențial, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…20 l/mp și izolat peste 25 l/mp”.

Pe site-ul ANM, este emisă o avertizare de cod portocaliu valabilă și pentru județul Giurgiu, localitățile Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Roata de Jos, Ulmi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Grădinari, Joița, Mârșa, Săbăreni, Cosoba, dar și Județul Ilfov.

„Se vor semnala: Temporar vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, în condițiile în care în ultimele 4 ore, în zona avertizată s-au înregistrat local cantități de apă de 25…30 l/mp”, a anunțat ANM.

Cod portocaliu în România

Meteorologii au emis de asemenea și cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, în intervalul 28 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00. Zona afectată de acest cod este sud, sud-est și centru, mai exact în județe precum Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț. În intervalul anunțat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sudestice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, care au viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h, iar pe arii restrânse va fi grindină. Cantitățile de apă prognizate vor depăși 20…30 l/mp şi izolat 40l/mp.

Cel de-al doilea cod în vigoare este codul portocaliu, care se manifestă în intervalul: 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10. Acest cod anunță fenomene meteo ca instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente. Acest cod va acționa în zone precum Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, dar și local în Carpații Meridionali.