Meteo vara lui 2022. Când vin temperaturile caniculare în România: „Vor fi extreme”

Meteo vara lui 2022. Când vin temperaturile caniculare în România: „Vor fi extreme”
Cât de călduroasă va fi vara aceasta

Vara aceasta se anunță temperaturi extreme cu maxime de peste 35 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo pentru această vară.

Cât de cald va fi vara aceasta?

Iunie, prima lună de vară, va veni cu o vreme caldă și temperaturi extrem de mari pentru această perioadă, apropiate de pragul unei zile de caniculă, în jur de 35 de grade Celsius. Astfel de temperaturi se vor înregistra în majoritatea zonelor din țară.

Potrivit directorului Administrației Națională de Meteorologie, luna iunie este una dintre cele mai instabile luni ale anului și a verii. De asemenea, în această perioadă a verii, se vor avea loc fenomene de instabilitate atmosferică accentuate, în unele zile fiind depășit pragul de caniculă.

„Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni”., a spus Elena Mateescu, potrivit Antena3, la „Sinteza Zilei”.

Totodată, este foarte probabil să înregistrăm alternanțe de perioade foarte călduroase, iar temperaturile for depăși frecvent pragul de 35 de grade Celsius. Mai mult de atât, în aceste zile este posibil să avem furtuni puternic, mai ale pe parcursul după-amiezelor și al nopților.

Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii ANM anunță vreme călduroasă pentru următoarele zile. Ploile își vor mai face apariția în zonele de munte și de deal, însă vor fi de scurtă durată. În perioada 26 mai – 3 iunie, vremea va fi una călduroasă cu temperaturi cuprinse între 30 și 32 de grade Celsius.

Cu toate acestea, de precizat este faptul că, în perioada 29-30 mai, vom avea parte de ploi frecvente. Din fericire, în restul timpului vom avea fenomene de instabilitate atmosferică posibile pe arii restrânse.

Majoritatea zonelor din România vor avea parte de vreme bună în luna iunie: Iasi, Timisoara, Lugoj, Tulcea, Deva, Bacău, Eforie Sud, Navodari, Sfântu-Gheorghe (Transilvania), Alexandria, Hunedoara, Bârlad, Arad, Târgu Jiu, Suceava, Ovidiu, Râmnicu Vâlcea, Sulina, Drobeta-Turnu Severin, Campina, Vaslui, Mangalia, Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), Costinesti, Cluj-Napoca, Tecuci, Giurgiu, București, Constanta, Alba Iulia, Brasov, Roman, Oradea (Transilvania), Craiova, Pascani, Turda si Sibiu.

Temperaturi mai scăzute se vor înregistra în zona de munte, zone precum Sinaia, Vatra Dornei, Miercurea Ciuc și Baia Mare.