Locuitorii dintr-o comună din apropiere de București au trăit momente de panică în după-amiaza zilei de miercuri, 27 septembrie. Aceștia au primit o avertizare de tip Ro-Alert care a anunța un incendiu puternic de vegetație. Ce s-a întâmplat, mai exact.
Mesaj Ro-alert pentru cetățenii unei comune din apropierea Capitalei. Autoritățile au emis mesajul de avertizare anunțând că arde vegetația uscată pe o suprafață de circa 20.000 mp din satul Sintești, comuna Vidra, județul Ilfov.
Astfel, pompierii din județul Ilfov au intervenit de urgență pentru stingerea focului, care risca să se extindă și să se propage la casele din apropiere.
La fața locului au fost trimise 13 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială SVSU Vidra care să stingă flăcările.
”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la vegetație uscată în sat Sintești, com. Vidra, jud. Ilfov. Incendiul se manifestă pe o suprafață de 20.000 mp”, au transmis pompierii.
Tot în cursul acestei zile un alt incendiu a pus autoritățile în alertă, de data aceasta în Capitală. ISU a anunțat că s-a intervenit cu mai multe autospeciale pentru stingerea focului izbucnit la două vagoane de tren dezafectate de lângă Podul Basarab.
Comandamentul ISU a emis un comunicat prin care este anunțată situația dintr-unul din depourile CFR.
”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la două vagoane dezafectate poziționate între Podul Grand și Podul Basarab. Alertate 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 2 ambulanțe SMURD.
Misiunea este în dinamică, revenim cu date. Nu sunt victime, circulația nu e afectată”, a transmis ISU.
Sistemul a fost implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, având suport tehnic din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.
Acesta permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast care vin să avertizeze și alarmeze populația în situații de urgență, conform prevederilor legale.
Astfel, potrivit legislației în vigoare, sistemul poate fi folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, precum: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.