Risc de grevă generală la metrou. Angajații sunt nemulțumiți de salarii, negocierile dintre sindicat și conducerea Metrorex au eșuat: „Ne-am săturat”

de: Ștefan R. Apostol
18 09. 2024

În ultimele luni, conform reprezentanților sindicali, au avut loc negocieri între sindicate și Metrorex. Negocierile au avut ca subiect majorările salariale, dar conform sindicatelor, nu s-a ajuns la un consens. În acest moment, există un risc de grevă generală la metrou, având în vedere că angajații sunt nemulțumiți de salarii, iar negocierile dintre sindicat și conducerea Metrorex au eșuat.

Unitatea Sindicatul Liber Metrou trage semnale de alarmă. Există risc de grevă generală la metrou

Încă din luna iulie au fost negocieri dure între sindicaliștii de la metrou și reprezentanții companiei Metrorex, în vederea majorării salariilor angajaților companiei.

Dar, așa cum reiese dintr-o informare de ultimă oră a USLM, nu s-a ajuns la un consens, sindicaliștii precizând că există un risc de grevă generală la metrou.

Într-un mesaj publicat pe grupul de Facebook al USLM, liderul de sindicat Artimon Marian avea să anunțe eșuarea negocierilor, acesta scriind:

„Negocierile în impas. Ne-am săturat de mimarea dialogului social. Salariații merită respectați mult mai mult!”, a postat pe grupul de Facebook al USLM, președintele sindicatului, Artimon Marian.

Unificarea sindicatelor din transporturi

Un anunț similar era dat de același Artimon Marian și în luna august a.c., când negocierile privind contractul colectiv de muncă au ajuns în impas.

Pe 5 septembrie a.c., venea un alt comunicat, transmis de către Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România (FSTSP), prin care se anunța unificarea sindicatelor din transportul public din România, prin intrarea acesteia în rândurile USLM:

„Consiliul Național al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România (FSTSP) a dezbătut joi, 05.09.2024, câteva teme de importanță majoră pentru sindicalismul din România.

Astfel, s-au pus bazele unei unificări sindicale ce va da FSTSP o forță mult mai mare, atât prin numărul membrilor cât și prin importanța social a activităților pe care le reprezintă: s-a anunțat intrarea în rândul Federației a USLM (Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou).”, se arăta în comunicatul FSTSP.

Angajații sunt nemulțumiți de salarii, negocierile dintre sindicat și conducerea Metrorex au eșuat

În același mesaj publicat ieri de liderul USLM, se mai precizează că la acest moment salariul mediu în cadrul companiei Metrorex a ajuns la 7.0000 de lei, Artimon Marian spunând că, de fapt, salariile angajaților Metrorex nu sunt mari.

„Există doar o senzaţie că salariile sunt mari. Dacă mergeţi la Kaufland, unul care pune materiale pe rafturi are 4.200 lei în mână”, a mai spus Marian Artimon.

Artimon Marian, lider USLM

În acest context, acesta a accentuat faptul că, deși s-a încercat negocierea majorărilor salariale, angajații sunt nemulțumiți de salarii.

Din păcate, negocierile dintre sindicat și conducerea Metrorex au eșuat, iar efectul acestor eșuări, este migrarea angajaților companiei către CFR, unde spune Artimon Marian, „Prin implementarea statului personal feroviar, la CFR au crescut salariale”.