Ca urmare a unei situații nedorite, ANSVSA a anunțat un potențial risc alimentar din cauza unui produs din Mega Image. Reprezentanții retailer-ului au anunțat că lau scos de la raft. Citește mai departe și află care este produsul și motivul pentru care e periculos.
În urma unor controale efectuate de inspectorii sanitar-veterinari, s-a constatat existența unui ingredient cu potențial risc alimentar la anumite produse comercializate de retailer-ul Mega Image. Ca urmare a acestor constatări, compania a fost nevoită să retragă d ela vânzare un lot întreg din această gamă de produse, ANSVSA spunând că este vorba despre un alergen.
”Mega Image a retras de la vânzare produsele: 36428 OLYMPIA SOS TERIYAKI 320G; 44247 OLYMPIA SOS TERYAKI 58G. Retragerea produselor de pe piaţă şi rechemarea acestora de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, constatându-se prezenţa unui alergen in ingrediente (glutenul din sosul de soia ), care nu este menţionat pe etichetă”, anunţă ANSVSA.
Vezi și: Încă un produs retras de la Mega Image. A fost interzis, e periculos pentru români
Așa cum se întâmplă în astfel de cazui, în cazul unui risc alimentar din cauza unui produs, comerciantul este obligat să-și anunțe clienții să returneze produsele cumpărate, fiindu-le rambursată contravaloarea acestuia, dar numai în baza bonului fiscal emis la cumpărarea acestora:
”Considerând că sănătatea consumatorilor este cea mai importantă, Mega Image solicită clienţilor să NU consume produsele cu loturile sus mentionate şi roagă cu amabilitate sa le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achiziţionat produsul.
Este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugaţi să returneze produsul cu datele menţionate mai sus până la data de 29.04.2024”, este mesajul Mega Image.
ANSVSA spune că în cazul Mega Image este vorba de glutenul din sosul de soia considerat alergen. Sosul de soia este una dintre cele mai bune modalități de a adăuga umami, o aromă complexă, sărată și savuroasă, la mâncăruri. Utilizat pe scară largă în bucătăria asiatică, este, de asemenea, extrem de versatil și poate fi folosit în multe tipuri diferite de alimente. Cu toate acestea, dacă trebuie să evitați glutenul, s-ar putea să vă întrebați dacă sosul de soia se potrivește nevoilor dumneavoastră dietetice.
Vezi și: Cum se face, de fapt, sosul teriyaki. Rețetă și ingrediente
Sosul de soia este fabricat în mod tradițional cu grâu și soia, ceea ce face ca denumirea de „sos de soia” să fie ușor înșelătoare. Sosul se obține de obicei prin combinarea soiei și a grâului zdrobit și lăsarea celor două să fermenteze timp de câteva zile într-o saramură sărată care conține culturi de mucegai.
Prin urmare, majoritatea sosurilor de soia conțin gluten din grâu. Cu toate acestea, un soi numit tamari este adesea lipsit de gluten în mod natural. În timp ce tamari-ul tradițional japonez conține o cantitate mică de grâu, majoritatea tamari-ului produs astăzi este realizat folosind doar soia fermentată. În plus, unele sosuri de soia sunt fabricate cu orez în loc de grâu pentru a se adapta persoanelor cu sensibilitate la gluten.