Anul acesta, atipic, am avut parte și de alegeri parlamentare, la fel de atipice. Atipice datorită situației de facto, dar și prin prisma rezultatelor, unele dintre ele chiar surprinzătoare. Deși primele sondaje dădeau un învingător cert, datele oficiale arată cu totul altceva, iar acum fiecare partid își reorganizează strategiile. În același timp noua ordine din Parlament forțează partidele politice la noi alianțe și viziuni politice pentru următorii patru ani.
UPDATE ora 13:00 Rezultatele din acest moment apar după numărarea a 99,91% din voturi. Conform datelor BEC cinci partide vor intra în Parlament, și anume:
Rezultate oficiale naționale la alegerile parlamentare 2020 la Camera Deputaților
Rezultate oficiale naționale la alegerile parlamentare 2020 la Senat
Anul 2020 este un an total atipic, odată prin crizele în care România se află, epidemiologică și economică, dar și prin rezultatele parțiale, oficiale de la aceste alegeri parlamentare. Dacă înainte cu două zile de momentul votului, actualul partid de guvernâmânt se afla în poll-position, ceea ce anunță astăzi BEC dărâmă tot castelul PNL construit până acum.
La nivel național prezența la vot a fost sub media de acum 4 ani, din 2016. Atunci cu 10% media națională se construia un Parlament firav și cu o opoziție șubredă. Anul ăsta procentul este de 9%, la nivel național, deci avem o dilemă în ceea ce privește legitimitatea Parlamentului României.
Cu toate astea surprizele de la aceste alegeri parlamentare nu se opresc aici. PSD, conform datelor furnizate de BEC, are acum 29,8%, cu alte cuvinte principalul partid în Camera Deputaților. La Senat social democrații au un procent de 30, 2 %, ceea ce-i face câștigători. Rezultatele se bazează pe primele informații oficiale oferite de BEC, la nivel național.
De cealaltă parte, PNL ocupă locul doi, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, cu 25,5%, respectiv 25,11% la nivel național, ceea ce îi face să-și regândească toate calculele și toate opțiunile politice, inclusiv alianțele vor trebui regândite.
Una din surprizele acestui scrutin electoral o reprezintă USR-PLUS, care la nivel local, în capitală, a câștigat cele mai multe voturi pentru cele două camere. Conform BEC, la nivel național USR-PLUS are 14,5% pentru Camera Deputaților, și 15% pentru Senat. La nivel local USR-PLUS are 29,26% la Camera Deputaților, și 31,5% la Senat.
”Cel mai probabil de luni, când vom avea informații cât de cât relevante despre raportul de forțe, vom avea discuții cu PMP, USR, UDMR. Se poate forma o majoritate parlamentară”, a precizat Ludovic Orban.
A doua mare surpriză, la nivel național, o reprezintă coaliția AUR, condusă de George Simion și Claudiu Târziu. Deși dată ca perdantă sigură, coaliția a reușit să treacă de pragul critic de 5 procente, având 8,7% la Camera Deputaților, și 8,8% la Senat. La nivelul Bucureștiului AUR nu a reușit să treacă de pragul de 5, situându-se undeva la 4.8%.
A treia surpriză, dar și cea mai dură, mai ales pentru inițiatori, este lipsa din Parlament a formațiunii PRO România. Noul partid al lui Victor Ponta și Tăriceanu se află sub pragul de 5%, având la nivel național un 4,1%. Procentul este atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.
Traian Băsescu ar putea să fie supărat de surpriza creată de PMP, având în vedere că la nivel național se află la un procent de 4,6, respectiv 4,8%. La nivel local, în Capitală, BEC anunță că PMP a reușit un 5,62% la Camera Deputaților, și un procent de 6,4% la Senat. În ceea ce privesc PSD, PNL și USR-PLUS, la nivelul capitalei, nu se schimbă cu nimic ecuația de la nivel național. PSD este pe primul loc, urmat de PNL și USR-PLUS.
Rezultate oficiale București la alegerile parlamentare 2020 la Camera Deputaților
Rezultate oficiale București la alegerile parlamentare 2020 la Senat