Bacalaureatul toamnă 2019 s-a încheiat oficial pentru toată lumea. Rezultatele finale, după contestații, pentru a doua sesiune de la Bacalaureat 2019, au fost publicate, vineri 6 septembrie, de edu.ro. Absolvenții care au depus contestații după afișarea primelor rezultate de la BAC toamnă 2019 au aflat dacă au primit notă mai mare. Elevii care picaseră bacalaureatul inițial au aflat că în cele din urmă au promovat. Edu.ro a publicat cu o zi mai devreme rezultatele finale la Bacalaureat! Deși ministerul anunțase că acestea vor fi disponibile sâmbătă, iată că notele finale sunt disponibile de azi.
Conform calendarului pentru Bacalaureat 2019, rezultatele finale după sesiunea din august – septembrie trebuiau să se afișeze sâmbătă, 7 septembrie 2019. Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului de Bacalaureat este minimum 6.
Notele finale au fost publicate pe Edu.ro la acest link.
Potrivit unui comunicat transmis marți de MEN, rata de promovare înregistrată înainte de contestații în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat este de 30,8%, în creștere cu 3,9% față de sesiunea de toamnă a anului trecut, când rata de promovare era de 26,9%, potrivit Medifax. Înainte de contestații erau 10.718 elevi au promovat în această sesiune Bacalaureatul. Dintre aceștia 8.049 de candidaţi proveneau din promoţia din 2019, iar 2.669 de candidaţi provin din promoţiile anterioare.
„Rata de succes pentru promoția curentă (2018-2019) este de 34,2%, superioară cu peste 1%, comparativ cu sesiunea a II-a a anului trecut (33,1%). În cazul promoțiilor anterioare, procentul candidaților promovați este de 23,7%. S-au prezentat 34.815 candidaţi din cei 43.528 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 70 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului. Nu s-a înregistrat nicio medie de 10”, se arată în comunicatul MEN.
Conform rezultatelor, 21 de elevi au obţinut medii peste 9, cea mai mare medie fiind 9,78. Ea a fost obţinută de un elev de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” Tg-Jiu. Este cea mai mare rată de promovabilitate a examenului de BAC al unei sesiuni de toamnă din 2010 până în prezent.
În conformitate cu prevederile metodologice, ce au fost puse în aplicare din 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate ”nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații”. Mai precis, nota comisiei de contestații este finală, dat fiind că nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.