Bacalaureatul 2019 s-a încheiat oficial pentru toată lumea. Edu.ro a afișat notele elevilor după contestații, deși site-ul anunța că vor fi disponibile pe 13 iulie, le-a afișat mai devreme.
Bacalaureatul s-a încheiat, iar rezultatele finale după contestații au venit. Edu.ro a afișat deja notele elevilor după contestații, chiar dacă anunța că acestea vor fi disponibile pe site în data de 13 iulie. „Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 8 iulie (ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 13 iulie”, nota site-ul în data de 28 iunie. Pentru rezultate intră AICI.
De amintit este că absolvenții clasei a 12-a au putut depune contestații în aceeași zi în care au aflat și rezultatele la Bacalaureat, contestațiile putând fi depuse între orele 12.00 – 16.00. Listele finale ale examenului maturității din prima sesiune apar la 4 zile după publicarea primelor rezultate fie pe site-ul Edu.ro, fie la avizierul unităților de învățământ. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, rata de promovare a fost de 73,7%, cu un procent mai mare comparativ cu anul precedent. Revenind la contestații, au fost depuse la nivel național 48.000 pentru toate cele trei probe scrise de la examen.
Conform unui centralizator al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, după afișarea rezultatelor inițiale ale Bacalaureatului, din sesiunea iunie – iulie 2019, în Capitală au fost depuse 5.275 de contestații. Dintre ele, 2.0070 au fost la proba E(a) – limba română, 9 la proba E(b) – limba maternă, 1.719 la proba E(c) – proba obligatorie a profilului și 1.477 la proba E(d) – proba la alegere.
În conformitate cu prevederile metodologice, ce au fost puse în aplicare din 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate ”nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații”. Mai precis, nota comisiei de contestații este finală, dat fiind că nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.
Pentru a fi declarat promovat, un elev trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
Pentru elevii model, cei care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul maturității au obținut media 10 diplomă de merit.