Rezultate finale Alegeri Prezidențiale, turul 2. Date oficiale BEC. Update cu numărătoarea în timp real

Rezultate finale Alegeri Prezidențiale, turul 2. Date oficiale BEC. Update cu numărătoarea în timp real
Rezultate finale Alegeri Prezidențiale, turul 2. Date oficiale BEC. Update cu numărătoarea în timp real

Românii sunt chemați la vot, în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, pe 24 noiembrie, atunci când va fi desemnat noul președinte al României pentru următorii cinci ani. În al doilea tur de scrutin se înfruntă Klaus Iohannis, șeful statului aflat în funcție, susținut de PNL şi Viorica Dăncilă, candidatul PSD. Vezi AICI rezultatele exit poll, la ora 21.00!

UPDATE 00:12: S-au numărat 99,98% din voturile exprimate în țară, potrivit AEP, iar rezultatul arată astfel: Iohannis – 63,17% / Dăncilă – 36,83%, potrivit numărătorii oficiale.

UPDATE 00:00: Victorie a candidatul PNL ! Iohannis -63,08% / Dăncilă – 36,92%, potrivit AEP, care a centralizat 98% din voturile exprimate în țară. Vreo 4-5 procente vor veni și din diaspora pentru candidatul PNL.

UPDATE 23:36: Lucrurile sunt clare, nu se mai poate schimba nimic! După numărarea a 97,04% din voturile din țară, Klaus Iohannis conduce cu 63,08% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 36,92%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Au fost numărate 8.817.440 de voturi din cele 9.086.643 de voturi exprimate în țară.

În diaspora, de asemenea, a început numărătoarea, iar cifrele arată că 90% din voturi ar fi fost pentru Klaus Iohannis. În total, în străinătate au votat 942.424 de români.

UPDATE: Numărătoare aproape de final în secțiile din țară! După centralizarea a 96,33% din voturile valabil exprimate în țară, Klaus Iohannis conduce cu 63,02% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 36,98%, potrivit Autorității Electorale Permanente.

UPDATE: Au fost centralizate 94,98% din voturile valabil exprimate în țară, iar Klaus Iohannis conduce cu 62% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente.

UPDATE: După numărarea a 93,94% din voturile valabil exprimate în țară, clasamentul nu s-a schimbat:  Klaus Iohannis conduce cu 62% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Voturile venite din diaspora vor înclina balanța în favoarea lui Iohannis, care va mai câștiga câteva procente.

UPDATE: Se apropie de final numărătoarea voturilor din țară. S-au numărat 89,18% din voturile valabil exprimate în țară, potrivit AEP.  Klaus Iohannis conduce cu 62% în fața Vioricăi Dăncilă, care are doar 38%.

UPDATE: AEP a centralizat aproape 82% din voturile exprimate în țară: Klaus Iohannis conduce cu 62%, iar Viorica Dăncilă are doar 38%, potrivit Autorității Electorale Permanente. Au fost numărate 7.394. 598 de voturi din cele 9.086.643 de voturi exprimate în țară. Nu sunt luate în calcul voturile din diaspora, cele care vor înclina balanța în favoarea candidatului PNL.

UPDATE: După numărarea a 51,9% din totalul de secții, clasamentul se schimbă: 61,5% în dreptul lui Klaus Iohannis și 38,5% pentru candidata PSD, Viorica Dăncilă.

UPDATE: AEP vine cu noi rezultate parțiale, iar Klaus Iohannis crește: Iohannis – 61,46%, Dăncilă – 38,54%. Atenție: nu sunt incluse voturile din diaspora.

UPDATE: AEP a publicat primele rezultate după numărarea voturilor din 2.000 de secții din votare din 18.000. Sunt primele rezultate oficiale.

UPDATE, 20,57: Klaus Iohannis: 66,5%

Viorica Dăncilă: 33,5%

*Cifrele sunt valabile cu tot cu viziunea de pe diaspora, potrivit Digi 24!

Alegeri Prezidențiale 2019 – turul 2 – rezultate finale

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP) 715.064 de persoane cu drept de vot locuiesc în străinătate şi pot vota la una dintre cele 835 de secţii de votare. În diaspora, votul s-a derulat pe durata a trei zile. La primul tur au votat în străinătate 675.348 persoane, dintre care 25.189 prin corespondenţă.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019, din 10 noiembrie, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, conform rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central (BEC). Turul 2 de scrutin a avut loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur, anunță Autoritatea Electorale Permanente (AEP).

Secții de votare în București și în țară

În ţară, au fost organizate 18.748 de secţii de votare, iar lista acestora a putut fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare.

Alegătorii au putut afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Votul se poate prelungi duminică, 24 noiembrie, până la 23:59

Votarea în ţară are loc duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Klaus Iohannis dă mână cu Viorica Dăncilă.
Alegerile Prezidențiale 2019 – turul 2 – rezultate finale -Dtae oficiale BEC.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Monitorizarea votului s-a făcut în timp real datorită sistemului de vot

Datele oficiale din partea Biroului Electoral Central au putut fi monitorizate foarte atent și în timp real datorită sistemului modern de votare. De altfel, mai bine de 1.000 de operatori ai Serviciului de Transmisiuni Speciale – STS au grijă ca tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, peste 18.000 să fie în stare de funcționare. Aceștia au avut de furcă împotriva hackerilor, la fel ca la europarlamentare, când s-au înregistrat peste o sută de atacuri.

Pe lângă monitorizarea în timp real a prezenței la vot, sistemul de tablete a avut scopul să prevină și votul multiplu, prin scanarea buletinului, dar și să ajute ca toate procesele verbale cu rezultatele acestui scrutin să fie transmise imediat către BEC.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI