Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la limba română. Săptămâna aceasta a debutat cu mari emoții pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii de clasa a VIII-a au susținut luni, 19 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2023. Candidații au intrat în sala de examen până la ora 8:30, iar la ora 9:00 au fost distribuite subiectele elaborate de Ministerul Educației. Imediat ce subiectele și baremele de corectare vor fi disponibile, le veți putea găsi și pe playtech.ro.
UPDATE. Ministerul Educației a anunțat luni, la ora 15:00, baremul de corectare pentru proba de limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională 2023.
Baremul de corectare pentru proba de limba și literatura română de laexamenul de Evaluare Națională 2023 este disponibil în galeria foto a articolului.
Rezolvare subiecte Evaluarea Națională 2023 la limba română. Imediat ce subiectele și baremele de corectare de la examenul de Evaluare Națională 2023 la Limba și literautura română vor fi disponibile, ele vor putea fi consultate și pe playtech.ro.
Elevii care au terminat în 2022 gimnaziul s-au pregătit îndelung pentru subiectele de la limba și literatura română, iar aceștia au avut texte suport din „Toate pânzele sus” și „Frânturi din viața lui Delavrancea”.
De asemenea, la subiectul 2 elevilor le-a picat un text narativ despre cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, compunerea trebuind să aibă 30 de cuvinte, precum și un dialog de 4 replici. Iată cum ar fi trebuit să arate rezolvarea lor!
La primul exercițiu, (3) – esta corectă varianta a
2 – varianta corectă este c
3 – varianta d
Exercițiul 4 – varianta d
Exercițiul 5 – Trei verbe la moduri diferite – ar fi vrut, condițional optativ, să întrebe, modul conjuctiv, socoti, indicativ, trebuie, tot indicativ, să fie, conjuctiv, lăsă și încredință, tot indiciativ
Exercițiul 6 – ar fi trebuit să alcătuiască un enunț simplu, cu forma substantivului lampă în genitiv. De exemplu: Lumina lămpii este intensă.
A doua cerință – un enunț în care pronumele personal el să aibă funcția sintactică de complemetn prepozițional. De axemplu: Te gândești la el / Vorbești despre el?
Exercițiul 7- Transcrie propozițiile din fraza următoare precizând felul acestora: „Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat, care trăiește mai ales în Bosfor”.
Sunt 2 propoziții: „Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat” – propoziție principală. A doua propoziție: „care trăiește mai ales în Bosfor” – propoziție subordonată atributivă.
Exercițiul 8 – variantele corecte: ai vrea, să fii, străzii, a căror, mândri.
Testele suport au fost din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. În baza acestora elevii au fost nevoiți să răspundă la câte 9 cerințe la primul text și 8 pentru al doilea.
La al doilea subiect de creație elevii au primit următoarea cerință: „Imaginează-ți că tocmai te-ai întors din vacanță. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici”.
Elevii care au terminat clasa a VIII-a susțin luni exemenul la română, după care mieruri, 21 iunie vor susține proba la matematică.
Candidații la examenul Evaluarea Națională 2023 trebuie să știe că intrarea la examene se face începând cu ora 8:30 până la 0ra 9:00.
De asemenea, fiecare probă începe la ora 9:00, iar elevii au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea exercițiilor. Nu în ultimul rând, elevii care vor încerca să fraudeze examenul vor fi scoși din sala de clasă, iar lucrarea le va fi notată cu nota 1.