03 feb. 2023 | 08:01

Revine serviciul militar obligatoriu? Războiul din Ucraina a pus autorităţile germane pe gânduri

Politică Externă
Revine serviciul militar obligatoriu? Războiul din Ucraina a pus autorităţile germane pe gânduri
Germania a trecut de la neimplicare la trimitere de armament

Revine serviciul militar obligatoriu în Germania? Se împlinește în curând un an de la declanșarea războiului din Ucraina, acțiunile Rusiei schimbând cu totul optica lucrurilor în Europa. Decizia lui Putin de a invada statul ucrainean a fost momentul definitoriu pentru statele europene de a se coagula în jurul unui țel comun. În același timp, state cu economii puternice, văzute în fața unei crize, ar putea lua decizii importante, precum revenirea la serviciul militar obligatoriu, iar autoritățile germane sunt deja puse pe gânduri.

Războiul din Ucraina. Germania a trecut de la neimplicare la trimitere de armament

Este 24 februarie 2022, Vladimir Putin își trimite armata dincolo de granița sa cu Ucraina, în ideea de a ocupa imediat teritoriul și de a pune capăt regimului de la Kiev. Numai că, ceea ce credea liderul de la Kremlin că va deveni un adevărat blitzgrieg s-a transformat într-un coșmar și un eșec militar și strategic.

Zelenski a cerut ajutorul întregii Europe, iar primii care aveau să răspundă au fost Marea Britanie și SUA, pe plan local România reacționând îmediat la valurile de refugiați fugiți din calea bombelor rusești. Alianța Nord-Atlantică a decis să ajute Ucraina logistic și cu suport militar, dar fără implicarea directă în conflict.

În prima parte a acestui moment de turnură pentru Europa, Germania lua decizia de a se juca de-a non-combat-ul (preluând statutul Elveției în acest conflict) și nu ajuta statul ucrainean cu absolut nimic, bani sau armament.

Dar optica lucrurilor avea să se schimbe, deși cancelarul Scholz decalra în primă fază că Germania nu va trimite echipamente militare Ucrainei. Dar cea mai puternică economie din UE avea să revină asupra deciziei, schimbându-și politica istorică de a nu trimite niciodată arme în zonele de conflict, afirmând că „invazia rusă în Ucraina a fost un moment epocal care a pus în pericol întreaga ordine de după cel de-al Doilea Război Mondial în Europa”.

Cele mai periculoase tancuri germane în Ucraina

Decizia a fost o schimbare bruscă de curs, venită după ce Berlinul s-a agățat de poziția sa inițială timp de săptămâni întregi, în ciuda amenințării rusești în creștere și a presiunii din partea aliaților din UE și NATO.

Într-un final Berlinul a cedat în fața acestei presiuni și a realității că Rusia încercuiește orașele ucrainene și amenință să răstoarne guvernul de la Kiev.

Din propriile stocuri, guvernul german a trimits în Ucraina 1.000 de arme antitanc și 500 de sisteme de apărare antiaeriană Stinger. De asemenea, guvernul a autorizat Olanda să trimită Ucrainei 400 de lansatoare de grenade propulsate de rachete și a spus Estoniei că trimite nouă obuziere.

O altă decizie, care a pus puțin pe jar populația, a fost trimiterea de tancuri Leopard 2 pentru trupele Kievului, decizie luată în luna ianuarie a acestui an, dar anunțul făcut de Cancelarul german Olaf Scholz venea ca urmare a presiunii internaționale tot mai intense, condusă de Statele Unite, Polonia și un bloc de alte națiuni europene, care au cerut Berlinului să își intensifice sprijinul militar și să se angajeze să trimită vehiculele căutate.

Dar, cea mai mare problemă a Germaniei acum, nu sunt tancurile trimise și suportul logistic, ci discuțiile parlamentarilor germani, precum și declarațiile cancelarului de a reinstaura serviciul militar obligatoriu. Așa că se pune întrebarea:

Revine serviciul militar obligatoriu în Germania?

Zvonurile despre această posibilă măsură au apărut încă din luna mai a anului trecut, moment în care, având în vedere invazia rusă în Ucraina, membrii parlamentului federal german au început să discute posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru tinerii din Germania.

Dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar general obligatoriu a devenit un punct din agenda parlamentară germană, aceasta având și sprijinul politicienilor CDU, inclusiv a președintelui CDU, Carsten Linnemann. Membri ai SPD, precum expertul în securitate Wolfgang Hellmich, se declarau deschiși la ideea de a readuce serviciul militar obligatoriu.

„Avem nevoie urgentă de o dezbatere despre serviciul general obligatoriu. Pentru că pentru asta avem nevoie de un consens social.

Avem nevoie de un Bundeswehr echipat profesional și activ. Acolo suntem mult dincolo de conscripția generală”, a spus Wolfgang Hellmich.

Deși discuțiile au rămas, cel puțin pentur moment, la acest stadiu, noile mișcări din Germania ar putea anunța totuși ceva. Pe 17 ianuarie 2023, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a demisionat, fiind cel mai înalt membru de rang al cabinetului cancelarului Olaf Scholz care a făcut acest lucru, iar plecarea sa scoate în evidență ceea ce mulți consideră a fi sprijinul slab al Germaniei pentru Ucraina și pentru lupta acesteia împotriva Rusiei.

Germania a anunțat că ea va fi înlocuită de politicianul Boris Pistorius, dar rămâne întrebbarea „De ce a demisionat?

„Ei bine, A, la fel ca mai mulți foști miniștri germani ai apărării, Christine Lambrecht nu a avut experiență militară. Iar această lipsă de experiență a ieșit la iveală după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat o creștere a cheltuielilor de 100 de miliarde de dolari pentru forțele armate germane, ceea ce a aruncat brusc lumina reflectoarelor asupra armatei germane.”, explică analiștii politici din Germania.

Deși Germania a trimis și va trimite suport militar și logistic în Ucraina, tensiunile din ultima perioadă din zona politicului arată o disensiune asupra acestor decizii, iar Cancelarul Scholtz se pare că începe să piardă din autoritate.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro