Reușită istorică pentru FRF la Jocurile Olimpice. Schimbarea majoră realizată cu ajutorul României

Reușită istorică pentru FRF la Jocurile Olimpice. Schimbarea majoră realizată cu ajutorul României
Reușită istorică pentru FRF la Jocurile Olimpice. Schimbarea majoră realizată cu ajutorul României

FRF a schimbat regulile la Jocurile Olimpice. Naționala U23 antrenată de Mirel Rădoi va beneficia de modificarea făcută de FIFA pentru turneul olimpic de fotbal. Inițiativa a aparținut Federației Române de Fotbal, alături de cea a Spaniei. Noua regulă va fi valabilă doar pentru această ediție a Olimpiadei.

Reușită istorică pentru FRF la Jocurile Olimpice

FRF a reușit să schimbe regulile la Jocurile Olimpice. Inițial, loturile naționalelor participante la turneul olimpic includeau 18 jucători cu drept de joc. Lor li se adăugau încă 4 fotbaliști care nu puteau fi folosiți decât în cazul accidentării unui jucător dintre cei 18. Federația a anunțat pe site-ul oficial că FIFA a eliminat această restricție pusă fotbaliștilor „de rezervă”, chiar la inițiativa forului din România, condus de Răzvan Burleanu. Astfel, cei 4 de pe „lista suplimentară” vor putea fi trecuți pe foaia de joc, chiar dacă aceasta va conține tot doar 18 nume, în total.

FIFA a eliminat pentru ediția din acest an regula ca lotul să fie format din 18 jucători plus 4 rezerve.
Decizia a fost luată ca urmare a demersului inițiat de Federația Română de Fotbal și Federația Spaniolă de Fotbal, demers susținut ulterior de mai multe federații, inclusiv din alte confederații, precum Franța, Germania, Mexic, Australia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Africa de Sud și Honduras.

Lotul final trebuia să fie format din 18 jucători și 4 alți fotbaliști pe lista suplimentară, la care s-ar fi putut apela doar în cazul unor indisponibilități. Acum, chiar dacă pe foaia de joc vor putea fi trecuți tot 18 jucători, lotul poate fi modificat de la meci la meci”, se scrie în comunicatul de pe frf.ro.

Schimbarea majoră realizată cu ajutorul României

Schimabrea respectivei reguli poate fi un ajutor pentru selecționerul Mirel Rădoi. Acesta a avut mari dificultăți în a găsi 22 de „selecționabili”, multe cluburi refuzând trimiterea jucătorilor la naționala olimpică. Echipele s-au folosit de dreptul de a refuza convocarea dat fiind că turneul de la JO nu este trecut în calendrul oficial al FIFA. Astfel, jucători ca Ianis Hagi, Dennis Man, Nicușor Stanciu, Radu Drăgușin, Constantin Budescu sau Denis Alibec nu au putut fi prezenți la lot. În plus, doar câteva echipe din Liga 1 și-au lăsat jucătorii la Olimpiadă. Rădoi a fost nevoit să facă modificări de ultim moment, unii fotbaliști fiind opriți de cluburi pe „ultima sută de metri”.

Lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokio

PORTARI: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB);
FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (fără echipă);
MIJLOCAȘI: Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia), Eduard Florescu (FC Botoșani), Antonio Sefer (Rapid București);
ATACANȚI: George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI