Pe 2 decembrie va fi deschis primul departament de terapie electroconvulsivantă din Transilvania, la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, pentru patologiile psihiatrice severe. Este al doilea departament de acest tip de terapie din țară.
Activitatea medicală va fi asigurată de o echipă formată dintr-un medic psihiatru, medic anestezist și mai mulți asistenți medicali. Aceștia sunt specializați pentru efectuarea acestei proceduri. Florin Neag, directorul spitalului, spune că noul departament va avea un impact pozitiv asupra creșterii calității actului medical.
Pentru realizarea acestei noi intervenții terapeutice, pacientul trebuie să fie de acord, după ce i-au fost aduse la cunoștință beneficiile terapiei, dar și posibilele reacții adverse. Înainte de a începe procedura, pacientul este examinat conform protocoalelor terapeutice în vigoare. Acesta va fi supus unui examen cardiologic, neurologic și medicină internă.
„Terapia electroconvulsivantă, prin prisma folosirii ei cu succes de-a lungul deceniilor în sfera psihiatriei, îşi păstrează în continuare caracterul de necesitate în cadrul serviciilor medicale oferite de către un spital de psihiatrie, îmbunătăţind calitatea serviciilor medicale.
Aceasta se impune în cazul unor pacienţi cu patologii psihiatrice severe atunci când terapia medicamentoasă nu conferă un răspuns terapeutic eficient. S-a demonstrat că după efectuarea terapiei electroconvulsivantă, 80-90% dintre pacienţii fără rezistenţă la medicamente şi 50-60% dintre pacienţii cu rezistenţă terapeutică au o îmbunătăţire semnificativă a statusului psihic”, explica medicul Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.
Spitalul Județean de Urgență Bistrița pune la dispoziția celor afectați de infecția cu Covid-19 un ghid de reabilitare și îngrijire. Ghidul Suport pentru Reabilitare și Autoîngrijire după Covid-19 – Boli Asociate are 21 de pagini și a fost tipărit deja în câteva sute de exemplare.
Pacienții Covid și cei depistați pozitiv care ajung la UPU, apoi se tratează a domiciliu, primesc ghidul care îi ajută la recuperare. Materialul a fost prezentat de Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live.
„Este un suport care a fost pregătit de Organizația Mondială a Sănătății, filiala europeană și atunci am zis că aceste informații trebuie să ajungă la cât mai multă lume. L-am adaptat pe specificul Spitalului Județean și începând din această săptămână el va fi distribuit către pacienții spitalului județean.
Nu e vorba doar despre pacienții de pe Secția Covid, ci și cei care vin pentru evaluare la spital post-Covid sau care se prezintă la UPU merg cu tratament acasă. Este un ghid care le va oferi informații interesante legate de modul cum trebuie să se recupereze post-Covid”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live.