01 nov. 2022 | 11:32

Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei și secretele folosite de bunici pentru deserturi delicioase

Diverse
Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei și secretele folosite de bunici pentru deserturi delicioase
Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei cu cele mai savuroase deserturi de altădată

Cine își mai aduce aminte de mirosul prăjiturilor de pe vremea când erați copii? Cu siguranță, mama și bunica vă răsfățau cu cele mai bune prăjituri făcute în casă: checuri cu cacao, gogoși și multe altele. Astăzi, vă prezentăm cele mai celebre rețete vechi de prăjituri de casă. În acest mod vei redescoperi gustul copilăriei cu cele mai savuroase deserturi de altădată.

Rețete vechi de prăjituri de casă. Secretele bunicilor pentru deserturi cu gust ca în copilărie

Toate mâncărurile pregătite de bunica ieșeau absolut delicioase, însă prăjiturile făcute în casă erau întotdeauna cele mai apreciate. Amandinele, eclere, cornulețele fragede, salamul de biscuiți și savarinele, fiecare dintre aceste deserturi ne răscolesc amintirile și ne aduc aminte de vremurile de odinioară.

Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase și mai gustoase decât orice produs cumpărat din comerț, aceste prăjituri te fac să-ți aduci aminte de copilăria petrecută în casa bunicilor. Află în continuare rețete vechi de prăjituri de casă, pe care este musai să le încerci și tu acasă.

Cornulețe cu nucă

Această rețetă veche de prăjitură de casă se prepară ușor și simplu. Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 2 ouă
  • 100 grame de unt la temperatura camerei
  • 1 linguriță de vanilie
    500 grame de făină
  • 200 grame de nucă măcinată
  • 100 grame de zahăr pudră
  • zahăr pudră pentru a orna cornulețele.

Mod de preparare:

Prima dată amestecă untul moale cu ouăle, zahărul pudră și vanilia până se obține un aluat omogen. După care adaugi nuca și amesteci din nou. Făina se adaugă puțin câte puțin, frământând bine. Este musai să obții un aluat care nu se lipește de mâini.

Aluatul se bagă la rece timp de cel puțin 30 minute. După ce a stat suficient la frigider, începe să modelezi cornulețele din aluatul respectiv în formă de semilună. Acestea se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduc la cuptorul la 180 grade timp de 10 minute. Apoi se scot din cuptor și se pudrează cu zahăr pudră. Poftă bună!

Rețete vechi de prăjituri de casă. Ciocolată de casă 

Ciocolata de casă este una dintre cele mai vechi prăjituri de casă, așadar trebuie să o încerci și tu. Deși o poți cumpăra din comerț, cea făcută în casă este mult mai delicioasă și gustoasă. Iată cum o poți pregăti:

Ingrediente:

  • 500 grame de lapte praf
  • 400 grame de zahăr
  • 40 grame de pudră de cacao
  • 150 ml apă
  • 125 grame unt
  • 100 nucă
  • 5 ml esență de rom/vanilie (opțional).

Mod de preparare:

Prima oară se toacă nuca și se prăjește câteva minute într-o cratiță, fără să se ardă. Într-un bol separat se amestecă pudra de cacao cu laptele praf.

Rețete vechi de prăjituri de casă

Rețete vechi de prăjituri de casă

Între timp se tapetează și o tavă cu folie alimentară și se pune pe ea dintre cele două foi de napolitană. Apa se pune într-o oală din inox și adaugă zahărul în ea, apoi pune oala pe foc. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Siropul de zahăr obținut se fierbe timp de 3 minute, apoi adaugă untul, esențele și nuca. Se amestecă bine toate ingrediente până se topește untul și se mai lasă la fiert timp de 2 minute.

Apoi se ia oala de pe foc și se toarnă în ea treptat amestecul de lapte praf cu cacao. Este important să amestecați bine și repede până nu se răcește ciocolata. Compoziția se toarnă peste foaia de napolitană din tava de copt. Se nivelează bine ciocolata caldă și se pune peste ea a doua folie de napolitană. Ciocolata se lasă la răcit peste noapte, apoi se poate servi!

Cremă de zahăr ars

Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai populare deserturi. Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru crema de zahăr ars:

  • 8 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 litru de lapte
  • 150 g zahăr tos pentru caramel
  • 1 plic zahăr vanilat.

Citește și Temperatura la care se coace crema de zahăr ars. Gospodinele fac o mare greșeală

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu pereții înalți se pune zahărul și se caramelizează. După ce s-a format spumă la suprafață, se ia cratița de pe foc și se învârtește în așa fel încât să se tapeteze până la jumătatea ei cu zahărul care curge. Apoi se lasă la răcit.

Rețete vechi de prăjituri de casă

Rețete vechi de prăjituri de casă

Într-un castron diferit de 2 litri se pun ouăle și se freacă cu zahărul și zahărul vanilat timp de 1-2 minute. Se diluează apoi cu laptele rece adăugat treptat.

Compoziția obținută se pune în cratița cu zahărul ars, apoi se introduce la cuptor, așezată într-o tavă cu apă rece. Atenție, însă, apa din tavă nu trebuie să fiarbă în clocote. Se ține la cuptor aproape o oră, fără ca apa din cratiță să fiarbă. Se servește rece!

Rețete vechi de prăjituri de casă. Lapte de pasăre

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 litru lapte
  • 5 ouă
  • 8 linguri de zahăr (3 pentru galbenușuri și 5 pentru spumă de albuș)
  • 2 plicuri zahăr vanilat (pentru gălbenușuri)
  • puțină sare
  • o lingură rom.

Citește și Cum faci „Lapte de pasăre”, desertul genial pe care îl mâncau toți românii, în copilărie

Mod de preparare:

Pentru început, albușurile se bat spumă, după care se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, romul, și se bat până se obține o spumă densă.

Separat, laptele se pune la fiert la foc mic, iar cu o lingură se fac bulgărași din spuma de albuș, care se adaugă la fiert în laptele clocotit. Se lasă să fiarbă câteva minute bune, maxim 1 minut pe fiecare parte. Cu o spumieră se scot cu grijă și se adaugă pe un platou.

Laptele care a rămas se strecoară de resturile de albuș și se lasă la răcit. Apoi se toarnă peste gălbenușurile bine frecate cu zahărul vanilat și puțină sare. Se pun la foc mic și se amestecă continuu până se sosul devine consistent.

Bulgărașii din albuș se pun în boluri și se acoperă cu sosul de vanilie rece. Se bagă apoi la frigider și se servesc reci.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Tunelul care va lega Europa de Africa. Când vei putea să călătorești cu trenul din Spania în Maroc
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Capital.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro