01 nov. 2022 | 11:32

Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei și secretele folosite de bunici pentru deserturi delicioase

Diverse
Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei și secretele folosite de bunici pentru deserturi delicioase
Rețete vechi de prăjituri de casă. Redescoperă gustul copilăriei cu cele mai savuroase deserturi de altădată

Cine își mai aduce aminte de mirosul prăjiturilor de pe vremea când erați copii? Cu siguranță, mama și bunica vă răsfățau cu cele mai bune prăjituri făcute în casă: checuri cu cacao, gogoși și multe altele. Astăzi, vă prezentăm cele mai celebre rețete vechi de prăjituri de casă. În acest mod vei redescoperi gustul copilăriei cu cele mai savuroase deserturi de altădată.

Rețete vechi de prăjituri de casă. Secretele bunicilor pentru deserturi cu gust ca în copilărie

Toate mâncărurile pregătite de bunica ieșeau absolut delicioase, însă prăjiturile făcute în casă erau întotdeauna cele mai apreciate. Amandinele, eclere, cornulețele fragede, salamul de biscuiți și savarinele, fiecare dintre aceste deserturi ne răscolesc amintirile și ne aduc aminte de vremurile de odinioară.

Pe lângă faptul că sunt mai sănătoase și mai gustoase decât orice produs cumpărat din comerț, aceste prăjituri te fac să-ți aduci aminte de copilăria petrecută în casa bunicilor. Află în continuare rețete vechi de prăjituri de casă, pe care este musai să le încerci și tu acasă.

Cornulețe cu nucă

Această rețetă veche de prăjitură de casă se prepară ușor și simplu. Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 2 ouă
  • 100 grame de unt la temperatura camerei
  • 1 linguriță de vanilie
    500 grame de făină
  • 200 grame de nucă măcinată
  • 100 grame de zahăr pudră
  • zahăr pudră pentru a orna cornulețele.

Mod de preparare:

Prima dată amestecă untul moale cu ouăle, zahărul pudră și vanilia până se obține un aluat omogen. După care adaugi nuca și amesteci din nou. Făina se adaugă puțin câte puțin, frământând bine. Este musai să obții un aluat care nu se lipește de mâini.

Aluatul se bagă la rece timp de cel puțin 30 minute. După ce a stat suficient la frigider, începe să modelezi cornulețele din aluatul respectiv în formă de semilună. Acestea se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduc la cuptorul la 180 grade timp de 10 minute. Apoi se scot din cuptor și se pudrează cu zahăr pudră. Poftă bună!

Rețete vechi de prăjituri de casă. Ciocolată de casă 

Ciocolata de casă este una dintre cele mai vechi prăjituri de casă, așadar trebuie să o încerci și tu. Deși o poți cumpăra din comerț, cea făcută în casă este mult mai delicioasă și gustoasă. Iată cum o poți pregăti:

Ingrediente:

  • 500 grame de lapte praf
  • 400 grame de zahăr
  • 40 grame de pudră de cacao
  • 150 ml apă
  • 125 grame unt
  • 100 nucă
  • 5 ml esență de rom/vanilie (opțional).

Mod de preparare:

Prima oară se toacă nuca și se prăjește câteva minute într-o cratiță, fără să se ardă. Într-un bol separat se amestecă pudra de cacao cu laptele praf.

Rețete vechi de prăjituri de casă

Rețete vechi de prăjituri de casă

Între timp se tapetează și o tavă cu folie alimentară și se pune pe ea dintre cele două foi de napolitană. Apa se pune într-o oală din inox și adaugă zahărul în ea, apoi pune oala pe foc. Se amestecă ușor până se dizolvă tot zahărul.

Siropul de zahăr obținut se fierbe timp de 3 minute, apoi adaugă untul, esențele și nuca. Se amestecă bine toate ingrediente până se topește untul și se mai lasă la fiert timp de 2 minute.

Apoi se ia oala de pe foc și se toarnă în ea treptat amestecul de lapte praf cu cacao. Este important să amestecați bine și repede până nu se răcește ciocolata. Compoziția se toarnă peste foaia de napolitană din tava de copt. Se nivelează bine ciocolata caldă și se pune peste ea a doua folie de napolitană. Ciocolata se lasă la răcit peste noapte, apoi se poate servi!

Cremă de zahăr ars

Crema de zahăr ars este unul dintre cele mai populare deserturi. Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru crema de zahăr ars:

  • 8 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 litru de lapte
  • 150 g zahăr tos pentru caramel
  • 1 plic zahăr vanilat.

Citește și Temperatura la care se coace crema de zahăr ars. Gospodinele fac o mare greșeală

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu pereții înalți se pune zahărul și se caramelizează. După ce s-a format spumă la suprafață, se ia cratița de pe foc și se învârtește în așa fel încât să se tapeteze până la jumătatea ei cu zahărul care curge. Apoi se lasă la răcit.

Rețete vechi de prăjituri de casă

Rețete vechi de prăjituri de casă

Într-un castron diferit de 2 litri se pun ouăle și se freacă cu zahărul și zahărul vanilat timp de 1-2 minute. Se diluează apoi cu laptele rece adăugat treptat.

Compoziția obținută se pune în cratița cu zahărul ars, apoi se introduce la cuptor, așezată într-o tavă cu apă rece. Atenție, însă, apa din tavă nu trebuie să fiarbă în clocote. Se ține la cuptor aproape o oră, fără ca apa din cratiță să fiarbă. Se servește rece!

Rețete vechi de prăjituri de casă. Lapte de pasăre

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 litru lapte
  • 5 ouă
  • 8 linguri de zahăr (3 pentru galbenușuri și 5 pentru spumă de albuș)
  • 2 plicuri zahăr vanilat (pentru gălbenușuri)
  • puțină sare
  • o lingură rom.

Citește și Cum faci „Lapte de pasăre”, desertul genial pe care îl mâncau toți românii, în copilărie

Mod de preparare:

Pentru început, albușurile se bat spumă, după care se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, romul, și se bat până se obține o spumă densă.

Separat, laptele se pune la fiert la foc mic, iar cu o lingură se fac bulgărași din spuma de albuș, care se adaugă la fiert în laptele clocotit. Se lasă să fiarbă câteva minute bune, maxim 1 minut pe fiecare parte. Cu o spumieră se scot cu grijă și se adaugă pe un platou.

Laptele care a rămas se strecoară de resturile de albuș și se lasă la răcit. Apoi se toarnă peste gălbenușurile bine frecate cu zahărul vanilat și puțină sare. Se pun la foc mic și se amestecă continuu până se sosul devine consistent.

Bulgărașii din albuș se pun în boluri și se acoperă cu sosul de vanilie rece. Se bagă apoi la frigider și se servesc reci.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
Care sunt unitățile ucrainene de elită, pregătite de CIA, ce au ajuns să-i asasineze pe oamenii lui Vladimir Putin la Moscova
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Celebru club din Italia, preluat de români. Afacerea e aproape perfectată
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu mai poate fi oprit de nimeni
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
A FOST PRINS! CUTREMUR în RUSIA!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro