Gemul sau dulceața au la bază rețete vechi de mii de ani. Practic, este vorba despre fierberea fructelor până la formarea unei mase groase de pastă. Fiert în cazan, la foc de lemne, în groapă cu jăratic sau chiar pe aragaz, desertul, care poate da un plus și altor preparate prin combinare, este o alegere perfectă pentru orice anotimp.
Gem de caise
Se spală caisele, se curăță de sâmburi și se pun într-un vas încăpător. Se pun caisele pe aragaz, la foc mic, amestecând periodic, căci au tendința să se prindă de fundul vasului.
După ce fructele au fiert preț de jumătate de ceas și s-au înmuiat bine, se poate adauga și zahărul. După alte 30 de minute de fierbere poți adăuga zeama sau sarea de lămâie și restul de zahăr. Timpul de fierbere diferă în funcție de conținutul de apă al fructelor.
Dulceață de caise
Spală și curăță caisele, adaugă zahărul și toarnă peste ele zeama de la lămâi. Amestecă totul, pune un capac peste vas și pune-l la frigider pentru 24 de ore. În acest timp, caisele își lasă zeama. Mută caisele cu tot cu lichidul rămas într-o cratiță cu fundul gros, pune la foc și așteaptă să ajungă la fierbere, la foc mediu, amestecând ocazional. Spumează constant dulceața și amestecă cu grijă, pentru a nu sfărâma fructele.