Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul
Care este rețeta secretă de mucenici moldovenești. Un anumit ingredient schimbă complet gustul acestui desert atât de iubit, care are forma cifrei opt. Mucenicii moldovenești sunt cei realizați din aluat de cozonac, de post sau de dulce, în amintirea celor 40 de mucenici de la Sevastia, prăznuiți în fiecare an la data de 9 martie.
Rețeta secretă de mucenici moldovenești
Data de 9 martie este foarte așteptată, iar asta pentru că gospodinele pregătesc mucenici, fie că aleg să prepare varianta de mucenici fierți, cei muntenești, fie că aleg rețeta de mucenici moldovenești.
Gospodinele care optează pentru a doua variantă trebuie să știe că un anumit ingredient le schimbă gustul, făcând mucenicii mult mai gustoși. Este vorba nuca cu care ei trebuie pudrați la final, după ce sunt unși cu miere. Cu cât mai multă nucă pisată, cu atât mai bine.
Sunt gospodine care aleg însă varianta de post a acestor mucenici, dar pentru cele care nu îi fac de post se recomandă folosirea unui aluat ca de gogoșile la cuptor.
- 500 g faina;
- 25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscata;
- 70 ml ulei;
- 100 g zahar;
- 260 ml lapte de soia/lapte de vaca/apa;
- 1 vârf cuțit sare;
- 1 linguriță plina coaja de portocala rasa;
- cca 100 – 150 g nuca măcinată;
- 4-5 linguri miere.
Mod de preparare
Se pune făina într-un vas, iar în centru se adaugă drojdia dizolvată în lapte sau în apa călduță, ulei, zahar și coaja rasa de la o portocală. Aluatul se frământă până ce prinde consistență, apoi se adaugă un vârf de cuțit de sare și se frământă până se obține un aluat elastic. Se acoperă apoi aluatul și se lasă la dospit, într-un loc cald, pentru a-și dubla volumul. Apoi, trebuie să dai formă mucenicilor cu aluat de cozonac.
Pentru asta, trebuie să formăm șnururi lungi, dar nu foarte subțiri, de aluat, din care apoi formezi mucenici în formă de 8. Se pun mucenicii pe post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă o distanță de câțiva centimetri între ei. Se lasă apoi mucenicii moldovenești de post să crească, vreme de o oră, acoperind coca cu un șervet, într-un loc cald, apoi trebuie să îi ungi cu puțin lapte de soia sau apa călduță.
Mucenicii moldovenești se coc apoi îi cuptorul preîncălzit la 180°C, vreme de circa 15-20 minute. Între timp, se încălzește mierea pe foc mic, vreme de un minut, până capătă o consistență fluidă. Mucenicii se ung cu mierea calda, se pudrează cu nuca din belșug și se servesc.