Cine a zis că postul nu poate fi o perioadă bună și din punct de vedere culinar? Aproape toate mâncărurile care au în compoziție carne pot fi reinterpretate în așa fel încât pot fi savurate și când datele din calendarul ortodox susțin lipsa cărnii. De exemplu, musacaua.
Cea mai cunoscută versiune a acestei rețete vine din Grecia, unde a fost gândită de către Nikolaos Tselementes în anii 1920. Multe variante au un strat din sos pe bază de ou cu făină și lapte. În Grecia, acest fel de mâncare este în straturi și de regulă se servește cald. Interpretările prezente în Turcia și Orientul Mijlociu sunt destul de diferite. În Turcia, mussakaua constă din vinete feliate subțire, apoi prăjite și servite într-un sos din roșii cu carne. În țările arabe, se mănâncă adesea rece, dar uneori și cald.
Numele acestui preparat a fost împrumutat din greaca ”mousakás” – (μουσακάς) – și din alte limbi balcanice, toate împrumutate din turca otomană, care la rândul său a împrumutat-o din arabă ”musaqqa’a” – (مسقعة) – literalmente „ceea ce este hrănit lichid”. Cuvântul este atestat pentru prima dată în limba engleză, în anul 1862, scris ”mùzàkkà”.
Ingrediente
Spală cartofii și pune-i să fiarbă cu tot cu coajă în apă cu sare. După ce sunt gata, scoate-i din apă și lasă-i la răcit, apoi curăță-le coaja. Spală vinetele și curăță-le bine. Procedează la fel și în cazul dovleceilor, apoi taie legumele enumerate anterior în rondele potrivite și călește-le în puțin ulei, până ce se înmoaie. Lăsă-le să se scurgă în sită. Între timp, taie în rondele roșiile și cartofii fierți și curăță usturoiul. Spală ardeii, curăță-i de sâmburi și taie-i și pe ei rondele.
Tapetează o tavă cu unt și pesmet sau doar cu o foaie de copt și aranjează legumele după bunul plac. Acestea se pot intercala ori se pot suprapune. Lasă tava în cuptor să se rumenească. În final, servește mâncarea ornată cu pătrunjel și busuioc verde sau alături de puțină smântână și un sos picant.