Musacaua este un fel de mâncare prezent îndeosebi în bucătăria țărilor din Balcani și Orientul Îndepărtat. Deși delicatesa se poate pregăti și ca fel de mâncare de post, în întregime din legume, astăzi, în prim plan vine o variantă a rețetei originale, pentru carnivori.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de roșii și sos alb. Ingredientele se pun toate într-un vas adânc și larg, în straturi, se coc în cuptor și produsul se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de carne și de legume.
În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Serbia, Macedonia, preparatul poate fi gătit și cu cartofi, în loc de vinete.
-Piure
-Compoziția de carne
-Pentru uns tava
-Pentru decor
Compoziția de carne
Toarnă într-o tigaie încăpătoare sau cratiță puțin ulei. După ce se încinge, adaugă ceapa și morcovul și lasă-le să se călească la foc iute, timp de 2 minute. Când uleiul devine portocaliu, adaugă 50 ml de apă. Redu focul și pune capacul, pentru a lăsa legumele să se înăbușească. Treptat, mai adaugă puțină apă, până când legumele se înmoaie complet. Când legumele s-au înmuiat destul, adaugă carnea tocată, condimentele și puțină apă, amestecă și lasă la fiert. Pune la final vinul și lasă să se fiarbă câteva minute, apoi condimentează cu sare și piper.
Piureul de cartofi
Pune cartofii la fiert în apă cât să îi acopere cu 2 degete deasupra, adaugă 1 linguriță de sare și pune capacul pentru a fierbe mai repede. Scurge-i de apă, pasează-i și adaugă smântâna, amestecând constant.
Montarea preparatului
Împarte piureul în trei. Primul strat este piure de cartofi, pe care îl nivelezi, peste care adaugi jumătate din carnea tocată cu sos, apoi iar piure, carne tocată. Ultimul strat trebuie să fie de piure de cartofi, peste care, opțional, pentru a arăta cu adevărat apetisant, poți presăra cașcaval sau parmezat răzuit.