Rețetă pentru dulceață de căpșuni. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă pentru dulceață de căpșuni. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețetă pentru dulceață de căpșuni. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie.

Este sezonul căpșunilor dulci și parfumate care tentează pe oricine să facă dulceață din acestea. Dulceața de căpșuni este preferata multora dintre noi, iar dulceața făcută în casă este extraordinar de bună. Pentru o dulceață reușită, cât și despre ingredientele necesare și modul de preparare, ne-am inspirat de pe site-ul Jamilacuisine.ro.

Rețetă pentru dulceață de căpșuni. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Pentru a prepara această rețetă vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 kg de căpșuni curățate
  • 3 kg zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • zeama de la două lămâi

Mod de preparare

Cele patru kg de căpșuni de taie bucățele (în patru) și se pun într-o oală încăpătoare, peste ele se pune păstaia de vanilie, tăiată în două, pe lungime și peste ele se pun cele 3 kilograme de zahăr. Se poate pune zahăr mai mult sau mai puțin, de obicei de pune câte un kiligram de zahăr pentru fiecare kilogram de căpșuni. Se amestecă foarte puțin, ca să nu se zdrobească căpșunile, doar ca să se repartizeze zahărul, care oricum se va face sirop și se va dizolva singur.

După ce se amestecă zahărul cu căpșunile, se pune un capac peste oală și se va da la frigider, peste noapte ca să se formeze siropul.

Modul de fierbere

A doua zi, când zahărul s-a dizolvat și căpșunile au format destul sirop, se pune dulceața la foc, iar peste ea se adaugă zeama de la cele două lămâi. Se amestecă foarte puțin și se așteaptă ca dulceața să fiarbă și spuma să se ridice la suprafață.

Când dulceața începe să fiarbă și spuma se formează la suprafață, aceasta se va înlătura cu ajutorul unei palete, deoarece aceasta reprezintă rezidurile din zahăr. Se continuă să se fiarbă dulceața și să se spumeze la nevoie, până  când dulceața va scădea la jumătate. Pentru ca dulceața să fie gata, se fierbe la foc mic pentru aproximativ două ore. Aceasta va deveni închisă la culoare și strălucitoare și puțin mai groasă ca la început. Nu trebuie să fie foarte groasă pentru că ea se va răci și se va mai îngroșa. Se va opri focul și se va lăsa dulceața să se răcorească pentru aproximativ 15 minute.

Modul de sterilizare

Dulceața se pune fierbinte în borcane sterilizate, se înfiletează capacul și se strânge cât de bine se poate, apoi se pune borcanul invers, cu capacul în jos, pentru a se forma vid. La fel se procedează și cu restul de borcane, până se termină toată dulceața.

Ca să fiți siguri că dulceața va rezista peste iarnă, trebuie să o puneți la cuptor, la 100 grade Celsius, pentru aproximativ o oră. Această rețetă nu conține coloranți, gelifianți sau conservanți sau alte chimicale, find foarte sănătoasă.

Borcane cu dulceață de căpșuni.
Rețetă pentru dulceață de căpșuni. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie.