Checul poate fi simplu sau cu adaos de cacao, fructe confiate, stafide, nuci sau rahat. Cel preferat de români este cel clasic, cu o formă de zebră la tăiere. Cu aromă de lămâie, vanilie, dar cel mai des rom, checul este unul dintre cele mai rapide deserturi, care încântă toți mesenii de fiecare dată.
Ingrediente
Bate cele 5 albușuri separate, la o viteză mică, cu un praf de sare. După ce se întăresc, pune zahărul vanilat, amestecă câteva secunde, apoi adaugă treptat zahărul tos, pentru a se crea o bezea. După ce ai terminat cu albușurile, amestecă gălbenușurile cu cele 4 linguri de ulei pentru a avea o masă omogenă. Toarnă uleiul puțin câte puțin.
Pune amestecul, în tranșe, de ulei cu gălbenușuri peste albușuri, amestecând constant, de jos în sus. Adaugă praful de copt în recipientul pentru făină și începe să pui din făină, câte o lingură, în ploaie, peste albușurile amestecate deja cu gălbenușuri. Jumătate din compoziția reieșită în urma procesului de mai sus toarn-o într-un alt bol, căci peste ea vei adăuga cacao ulterior. Pentru a dilua puțin pudra de cacaou și pentru a se amesteca mai bine adaugă două linguri de apă peste ea.
După ce acest pas este îndeplinit, toarnă, treptat, crema de cacao peste jumătatea de compoziție păstrată. Toată totul într-o tavă, apoi lasă desertul la foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute. Verifică checul cu o scobitoare, iar dacă aceasta va ieși curată, înseamnă că este numai bun de mâncat.
Ingrediente