Prepararea majorității sosurilor fierbinți de unt are ca obiect amestecarea relativ permanentă și netedă a ingredientelor. Bunicul acestor sosuri este sosul olandez. Iată cum se prepară și la ce feluri de mâncare s potrivește cel mai bine.
Iată cum se prepară rețeta de sos olande, potrivit epicurious.com. Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara sosul olandez:
Pentru a prepara sosul olandez se folosește un castron mic, gros, din ceramică, așezat într-o tigaie cu fund gros. Când sunt așezate deja pe foc, puneți gălbenușurile și smântâna în castron sau în partea superioară a a tigăii cu fund dublu și amestecați cu un tel din sârmă până se omogenizează – amestecul nu trebuie niciodată bătut, ci amestecat, uniform, energic și continuu.
Așezați recipientul peste apa fierbinte (dacă puneți castronul în apă, ar trebui să existe aproximativ jumătate de tigaie plină cu apă; în tigaia cu fund dublu, apa nu trebuie să atingă secțiunea superioară). Amestecând ouăle în mod continuu, dați încet la foc mic. Nu lăsați să fiarbă. Se amestecă, încorporând întregul amestec, astfel încât să nu existe nici o peliculă în partea de jos.
Când ouăle s-au îngroșat până la consistența unei creme groase începeți să adăugați untul topit răcit cu o mână, amestecând energic cu cealaltă. Se toarnă extrem de încet, astfel încât fiecare adăugare să fie amestecată în amestecul de ouă înainte de a adăuga o cantitate mai mare de unt.
Când s-a adăugat tot untul, adăugați suc de lămâie sau oțet câte o picătură și îndepărtați imediat de pe foc. Adăugați sare și o puțin piper Cayenne și sosul olandez est gata.
Sosul olandez este un sos cremos clasic, perfect pentru micul dejun sau prânz! Iată 6 moduri de a folosi sosul olandez: