Pâinea făcută în casă este mereu o alternativă sănătoasă la pâine cumpărată din comerț. Unde mai pui că se face și rapid, în doar jumătate de oră. În plus, rețeta este îndrăgită întreaga familie, de la mic la mare.
Astfel că rețeta de pâine de casă este foarte simplă, iar până se bagă în cuptor durează numai 30-35 de minute. Iată de ce ingrediente ai nevoie.
Mai întâi se cerne făina printr-o sită cu găuri mici, apoi se amestecă cu drojdia și cu zahărul. Se amestecă laptele și apa și se încălzesc la foc mic, vreme de un minut. Acest amestec nu trebuie să fie nicidecum fierbinte, ci doar ușor călduț. Apoi, se toarnă apa și laptele în centrul făinii, se adaugă uleiul și se începe frământarea. Când aluatul capătă o consistență, se adaugă sarea și apoi se frământă până ce se obține un aluat omogen și elastic.
Aluatul se întinde apoi pe masa puțin pudrată cu făină într-o foaie dreptunghiulară. Se reluează, dându-i o formă de franzelă, și se așază în tava de cuptor care este tapetată cu hârtie de copt în prealabil. Se efectuează trei incizii pe suprafața pâinii. Se preîncălzește cuptorul, la temperatura maximă, pentru 1-2 minute, după care se stinge focul. Se introduce tava în cuptorul stins și se lasă la dospit cam 30 de minute, nu mai mult.
După ce aceste 30 de minute se scurg, fără însă a scoate tava din cuptor, se fixează temperatura cuptorului la 200 de grade C și se coace pâinea vreme de 40-45 de minute. Dacă pâinea se rumenește prea mult, se poate acoperi cu o felie de aluminiu, însă numai după primele 20-30 minute de când a fost băgată în cuptor. După ce pâinea s-a copt, aceasta se scoate din cuptor. Se lasă să se răcească puțin, așeazată pe un grătar, apoi se feliază și se gustă cu multă poftă. Va fi pâine de casă pufoasă și foarte gustoasă. O variantă sănătoasă este și adăugarea de semințe, de care vă plac. Tot ce trebuie să faceți este să ungeți cu ulei o formă de copt, cu pereți detașabili, să presărați semințe, atât la bază cât și pe pereți. Apoi, trebuie să transferați aluatul în ea și se lasă la cald până ce acesta își dublează volumul.