Rețetă de mac & cheese ardelenesc. Cum faci macaroane cu trei feluri de brânză și bacon

Rețetă de mac & cheese ardelenesc. Cum faci macaroane cu trei feluri de brânză și bacon
Rețetă de mac & cheese ardelenesc. Cum faci macaroane cu trei feluri de brânză și bacon

Macaroanele cu brânză sau ”macaroni and cheese” ori ”mac ‘n’ cheese” în unele părți din Statele Unite, Canada și Regatul Unit sunt un fel de mâncare ale cărui ingrediente principale sunt macaroanele și sosul de brânză. Deloc dificil, dar apetisant din cale afară, deliciul se poate prepara în diferite versiuni, cum ar fi cel de mai jos, cu bacon.

Mac & cheese, rețetă ardelenească

În forma sa de pregătire tradițională, crema de brânză se prepara de obicei ca și cum ar fi vorba de un sos mornay, cu unt și brânză, fierte într-o tigaie. Textura finală a acestui sos de brânză ar trebui să fie similară cu o cremă.  În rețeta originală se folosește cheddar sau brânză topită asemănătoare cu cheeddar-ul, deși pot fi folosite alte soiuri de brânză.

De asemenea, există versiuni ambalate formate din paste și brânză deshidratate, la care se adaugă unt și lapte sau apă. De multe ori, se adaugă și alte ingrediente, cum ar fi carne de vită, ketchup, ardei iuți, salam feliat, jambon, ton, bacon, roșii și/sau alte legume.

Ingrediente

  • 250 grame macaroane scurte
  • 200 grame ceafă sau bacon afumat
  • 250 grame de brânză (trei feluri sau doar unul, depinde de gust și de buget)
  • 100 grame ciuperci
  • 4 linguri unt
  • 2 linguri făină albă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță paprica dulce

Mod de preparare

Taie în cuburi ceafa afumată sau baconul și rumenește carnea bine, adăugând în ultimul minut și usturoiul. Scoate carnea și las-o deoparte. Fă la fel și cu ciupercile, dar de această dată prăjește-le în unt. După câteva minute după ce se evaporă tot lichidul, pune-le deoparte.

Rețetă de mac & cheese ardelenesc. Cum faci macaroane cu trei feluri de brânză și bacon
Rețetă de mac & cheese ardelenesc

Pentru sosul bechamel, sau cunoscutul rântaș, trebuie să încingi untul bine și apoi să călești făina, nu mult timp, pentru a nu-și schimba culoarea. Adaugă lapte constant. De acum încolo, e nevoie să amesteci mereu, până se îngroașă. Consistența trebuie să fie ca a unui aluat pentru clătite. Următorul pas este brânza, pe care o vei adăuga în sosul făcut. Nu e nevoie de sare sau piper, căci brânza și baconul sunt deja sărate, iar piperul a fost înlocuit de paprica.

Fierbe macaroanele al dente, apoi amestecă bine totul: pastele scurse de apă, carnea, ciupercile și sosul. În final, pune pastele într-un vas rezistent la cuptor, iar pe deasupra presară brânza rămasă și puțină paprica dulce. E nevoie să lași deliciul la cuptor doar 20 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius.

Urmăriți Playtech.ro și pe