Plăcinta ciobanului este una dintre cele mai simple și mai gustoase rețete de plăcintă. Această plăcintă este, de altfel, mândria poporului englez, în orginal fiind denumită Shepherd`s Pie, care, în traducere, înseamnă Plăcinta Ciobanului.
Plăcina ciobanului este simplu de făcut în casă, este sățioasă, dar și potrivită pentru perioadele reci din an, atunci când consumul de energie crește și e nevoie de hrană mai consistentă.
Dacă nu mai știți ce anume să gătiți pentru voi și invitații voștri, Plăcina Ciobanului este ideală a fi preparată toamna, când temperaturile deja încep să mai scadă. Iată rețeta pentru zece porții.
Se curăță ceapa și se taie mărunt, iar morcovul se curăță și el și se dă prin răzătoare. Se gătește ceapa împreună cu morcovul într-o oală, timp de aproximativ cinci minute. Apoi, se adaugă carnea de miel și se mai continuă gătirea pentru alte cinci minute. Se pune apoi supa de legume, se pune sosul Worchestershire, foaia de dafin, mazărea, și se gătește totul timp de 35-40 de minute, la foc mic. Spre final, se adaugă pasta de tomate și se asezonează cu sare și piper.
Apoi, cartofii se ferb în coajă, aproximativ 30-35 de minute. Se curăță de coajă, se dau prin răzătoare, apoi se amestecă cu unt, sare și lapte fierbinte. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade C. Într-un vas se așază apoi primul strat format din piure, un strat de carne, apoi iar un strat de piure. Deasupra plăcinții se adaugă 100 de grame de unt tăiat în felii subțiri. Se dă vasul la cuptor pentru aproximatov 25-30 de minute.