Lasagna (în italiana pronunțat lazania) este un fel de mâncare italienesc, care conține paste speciale pentru acest fel, straturi de sos ragu alternând cu sos bechamel, apoi, brânză pentru gratinat. Este întâlnit și termenul lasagne al forno, însemnând „lasagna la cuptor”, specific acestui preparat fiind pregătirea la cuptor.
Dacă vrei să încerci să faci lasagna acasă, iată o rețetă simplă, care iese super dacă urmezi pașii întocmai.
Pentru a prepara sosul cu carne se topesc cele 50 grame de unt, în care se călesc: ceapa tocată mărunt, cipercile curățate și tăiate mărunt și usturoiul feliat.
Se adaugă carnea tocată, roșiile tăiate mărunt, vinul și cele 2 linguri de ulei. Se lasă pe foc mic timp de 45 de minute, până ce scade sosul bine.
Pentru a prepara sosul alb pentru lasagna, se fierbe laptele, după care se lasă deoparte. Se topește unul într-o cratiță încăpătoare, se adaugă făina, amestecându-se rapid în untul topit. Se lasă să se prăjească în unt, pentru 1 minut, apoi se dă deoparte ca să se răcească, timp de 10 minute.
Apoi, se adaugă laptele clocotit şi se desface făina, amestecând foarte bine. Se fierbe din nou 5 minute. Se potriveşte de sare şi nucşoară şi se lasă deoparte, la cald.
Se fierb foile de lasagna 10 minute, în apă cu puțin ulei. După ce s-au scurs, se folosesc pentru a monta lasagna cu carne tocată, într-un vas la cuptor. Pe fundul vasului se pune un strat de sos alb, scest strat se acoperă în totalitate cu foi de lasagna. Peste foile de lasagna se pune iarăși un strat de sos alb, peste care se pune un strat de sos cu carne. Se continuă cu strat de foi de lasagna, sos alb și sos cu carne, până la terminarea ingredientelor.
Ultimul strat trebuie să fie de sos de carne. Se presară caşcavalul ras şi se dă la cuptor 30 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se aşază mozzarella.