Ieftin, rustic și sățos, în general fără garnitură, poate doar cu o salată lângă, friptura țigănească este un deliciu. Rețeta, originală și autentică, arată spiritul etniei.
Ingrediente
Feliază carnea și bate-o ușor cu ustensila specială pentru șnițele, apoi curăță usturoiul și taie-l felii. Nu-l pisa, căci se dorește ca friptura să aibă gust moderat de usturoi. Pune carnea într-un bol, presară deasupra ei sare, piper, boia și măghiranul mărunțit. Adaugă usturoiul tocat și toarnă laptele deasupra, atât cât să acopere feliile de carne.
Acoperă bolul cu o farfurie sau o folie de plastic și dă totul la rece, lăsând să se odihnească la frigider peste noapte. A doua zi, scurge lichidul de pe carne și pune minunăția pe grătarul încins și uns cu o felie de slănină afumată. Nu este nevoie să ungi bucățile de carne cu ulei, carnea de porc fiind un pic grasă și eliminând surplusul pentru preparare.
Chiar dacă se servește doar carnea, alături de salată de cele mai multe ori, mulți simt nevoia unei garnituri mai consistente. Deși cartoful, carbohidrat, este recomandat a nu se mânca alături de carne, îngreunând digestia, tot rămâne favoritul multora în combinație cu carnea, de orice fel ar fi ea. Iar cum de mult a trecut timpul cartofilor natur, fierți pur și simplu, apoi presărați cu verdeață, în vremurile noastre, la modă au ajuns cartofii wedges.
Ingrediente
Mod de preparare
Curăță cartofii de coajă și spală-i. Dacă sunt cartofi noi, îi poți lăsa cu tot cu coajă. Taie cartofii în felii egale, de grosimea degetului mare și pune-i într-un recipient mai adânc. Adaugă în bol uleiul vegetal, amestecând bine. Separat, amestecă piperul, sarea, pudra de usturoiu și boiaua, apoi presară condimentele în bol peste cartofi și amestecă din nou. Pune cartofii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, fără să-i suprapui. Dă tava la cuptorul preîncălzit, la 220 de grade și lasa-i jumătate de oră, apoi întoarce-i pe cealaltă parte.