Dacă se taie porcul, obligatoriu se prepară și caltaboși de casă. Deși o rețetă simplă, fiind preparați din organe, carne, orez și ceapă plus ceva condimente, e doar o aparență, căci secretele gospodinelor schimbă toată rețeta. Unde pui și că modul de preparare contează enorm?
Spală toată carnea, curăț-o de pielițe și tai-o în bucăți. Ea se toacă împreună cu ceapa tăiată în sferturi și se omogenizează cu orezul spălat. Peste compoziție se adaugă 2-3 linguri de suc de roșii, 2-3 linguri de apă călduță, sare și piper după gust. Acum, se amestecă intens, până ce se obține o pastă omogenă. Se trece compoziția prin mașina de tocat, la care s-a montat pâlnia pentru cârnați, și se umplu mațele bine curățate și păstrate la rece, în apă cu sare și oțet.
Pasul următor constă în legarea capetelor. După ce tot procesul este îndeplinit, rămâne doar ca deliciile să fie prăjite în ulei, la foc mic, pentru a fi pătrunse, pe ambele părți. Se adaugă sucul de roșii și pasta de roșii diluată cu vin și se fierb vreo 50-60 de minute. La caltaboș se adaugă lămâia tăiată felii, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Cârnații se servesc calzi, cu sos, sau reci, fără sos.
Pentru această operațiune ai nevoie de o pâlnie, multă apă, mănuși de cauciu și o mască, în caz că ai o sensibilitate la mirosuri nu tocmai des întâlnite. Vei avea nevoie și de 2-3 litri de oțet, făină de mălai și sare, dar și bicarbonat de sodiu.
Acum, se scot mațele într-un lighean mare și se spală unul câte unul. Urmează și raderea cu muchia unui cuțit. Se pun mațele într-un vas mare, se adaugă sare grunjoasă și se freacă bine, timp de 20-30 de minute. Se clătesc, apoi se repetă de 2-3 ori acest proces. Pentru albilea lor se poate pune și un plic de bicarbonat de sodiu stins cu jumătate de pahar de oțet. Se freacă bine timp de 20 de minute, apoi se clătesc și se mai repetă o dată procedura.