20 nov. 2020 | 18:45

Rețetă caltaboș tradițional. Secretul gospodinelor de la țară s-a aflat: cum îl fac așa delicios

Utile
Rețetă caltaboș tradițional. Secretul gospodinelor de la țară s-a aflat: cum îl fac așa delicios
Rețetă caltaboș tradițional: ingrediente și mod de preparare

Dacă se taie porcul, obligatoriu se prepară și caltaboși de casă. Deși o rețetă simplă, fiind preparați din organe, carne, orez și ceapă plus ceva condimente, e doar o aparență, căci secretele gospodinelor schimbă toată rețeta. Unde pui și că modul de preparare contează enorm?

Rețetă de caltaboș tradițional

Ingrediente 

  • 1 kg carne de porc pentru tocat
  •  1 ceapă
  •  1 ceasca mică orez
  •  sare
  •  piper
  •  2-3 linguri ulei
  •  1 lămâie
  •  200 ml suc de roşii
  •  1 lingura pastă de roşii
  •  100 ml vin alb
  •  1 metru maţe groase de porc

Mod de preparare 

Spală toată carnea, curăț-o de pielițe și tai-o în bucăți. Ea se toacă împreună cu ceapa tăiată în sferturi și se omogenizează cu orezul spălat. Peste compoziție se adaugă 2-3 linguri de suc de roșii, 2-3 linguri de apă călduță, sare și piper după gust. Acum, se amestecă intens, până ce se obține o pastă omogenă. Se trece compoziția prin mașina de tocat, la care s-a montat pâlnia pentru cârnați, și se umplu mațele bine curățate și păstrate la rece, în apă cu sare și oțet.

Pasul următor constă în legarea capetelor. După ce tot procesul este îndeplinit, rămâne doar  ca deliciile să fie prăjite în ulei, la foc mic, pentru a fi pătrunse, pe ambele părți. Se adaugă sucul de roșii și pasta de roșii diluată cu vin și se fierb vreo 50-60 de minute. La caltaboș se adaugă lămâia tăiată felii, se condimentează cu sare și piper și se mai lasă pe foc timp de 10 minute. Cârnații se servesc calzi, cu sos, sau reci, fără sos.

Cum cureți mațele?

Pentru această operațiune ai nevoie de o pâlnie, multă apă, mănuși de cauciu și o mască, în caz că ai o sensibilitate la mirosuri nu tocmai des întâlnite. Vei avea nevoie și de 2-3 litri de oțet, făină de mălai și sare, dar și bicarbonat de sodiu.

Acum, se scot mațele într-un lighean mare și se spală unul câte unul. Urmează și raderea cu muchia unui cuțit. Se pun mațele într-un vas mare, se adaugă sare grunjoasă și se freacă bine, timp de 20-30 de minute. Se clătesc, apoi se repetă de 2-3 ori acest proces. Pentru albilea lor se poate pune și un plic de bicarbonat de sodiu stins cu jumătate de pahar de oțet. Se freacă bine timp de 20 de minute, apoi se clătesc și se mai repetă o dată procedura.

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Cartofi pai la cuptor. Rețetă sănătoasă, fără ulei
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
3 milioane de români primesc scrisoare de avertizare. Vor fi taxați în plus din 1 aprilie 2025
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ROMÂNUL din ECHIPA lui TRUMP! Președintele SUA, ajutat de un ROMÂN
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro