Vești bune pentru bucureșteni! Restricțiile care au fost impuse atunci când rata de infectare a crescut peste 7 la mie vor fi ridicate începând cu săptămâna aceasta.
Pentru că incidența cazurilor de covid a scăzut sub pragul de 3,5 la mie, bucureștenii se pot relaxa și vor avea voie să stea mai mult la terase și în oraș. Restricțiile de weekend se vor ridica, ceea ce înseamnă că sălile de sport vor rămâne deschise până la 21:00 și în weekend.
După o lună în care magazinele s-au închis la ora 18:00 vineri, sâmbătă și duminică, bucureștenii pot sta relaxați de acum, pentru că programul se mărește până la ora 20:00 pentru magazine iar circulația va fi interzisă după ora 22:00.
Și sălile de sport se vor redeschide, iar terasele vor putea să rămână deschise până mai târziu. În schimb, restaurentele vor mai trebui să aștepte până să primească clienți la interior. Acest lucru se va întâmpla după ce Bucureștiul va ajunge la o rată de incidență de sub 3 la mie.
Toate județele din România sunt sub 3,5 la mie în ceea ce privește rata de infectare.
„Pentru Paște, nu avem interdicții suplimentare, sunt măsurile pe care le știm cu toții, însă în noaptea Paștelui, este permisă deplasarea tututor cetățenilor care doresc să meargă la slujba de Înviere, deci între 22:00 și 05:00”, a spus Alin Stoica, prefectul Capitalei.
- „Pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
- magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
- stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, a anunțat Florin Cîțu.
În ce privește vaccinarea, prea puțini vor să facă acest pas, iar autoritățile observă că interesul pentru vaccin este din ce în ce mai scăzut. Președintele Klaus Iohannis a declarat că există suficiente doze de vaccin, însă este problema autorităților să convingă oamenii să se imunizeze.
„Avem suficient vaccin. Principala problemă a autorităților este, acum, să reușească să convingă încă 7 milioane de oameni să se imunizeze pentru ca România să scape de pandemie.
De la o profundă criză de vaccin, în care am asistat la confruntări între state, la companii care nu și-au respectat contractele și la strategii de vaccinare care au mers rău, se poate spune că această criză a fost depășită.
Dar cum pandemia a reprezentat pentru toată lumea o provocare continuă, de la goană după o sticlă de spirt, după drojdie sau o mască de protecție și până la programarea pentru vaccin, cu ore în șir petrecute pe platforma de programare și zile la rând pe listele de așteptare, s-a ajuns în punctul în care oricine se poate proteja împotriva virusului”, a explicat șeful statului, Klaus Iohannis.