19 nov. 2021 | 16:15

Restricții relaxate în România decise azi, 19 noiembrie. Ce interdicții rămân în vigoare

Utile
Restricții relaxate în România decise azi, 19 noiembrie. Ce interdicții rămân în vigoare
CNSU anunță relaxarea restricțiilor pe perioada Sărbătorilor de Iarnă

Mai avem aproximativ două săptămâni și intrăm oficial în sezonul de iarnă. Odată cu începerea lunii decembrie, în mod normal, începeau și evenimentele premergătoare Crăciunului și a Anului Nou. Vorbim aici de Târgurile de Crăciun și diferitele evenimente cu caracter cultural și chiar sportiv. Având în vedere datele oficiale și scăderea incidenței de infectare, CNSU a luat astăzi mai multe decizii de relaxare a restricțiilor de până acum.

CNSU anunță relaxarea restricțiilor pe perioada Sărbătorilor de Iarnă

Cele mai recente date, publicate de CNSU, arată un trend de scădere a incidenței ratei de infectare, atât la nivelul Bucureștiului, cât și la nivel național. Deși nu s-a atins pragul planificat, românii au mers în număr destul de mare să se vaccineze. Ca urmare, și incidența ratei de infectare a mai scăzut. Asta nu înseamnă că nu au mai fost anunțate noi infectări, sau decese, din păcate. Situația la secțiile ATI este încă una volatilă, iar medicii trag semnale de alarmă în continuare, cerând populației să se vaccineze și să se testeze.

Cu toate astea, în ședința de astăzi a CNSU s-au luat mai multe măsuri de relaxare a restricților impuse în ultima perioadă, maoritatea având legătură cu evenimentele din perioada Sărbătorilor de iarnă, cum ar fi Târgurile de Crăciun și evenimentele cu caracter sportiv și cultural. În afară de acest aspect, pe 1 decembrie România își sărbătorește Ziua Națională, și cu această ocazie vor avea loc mai multe evenimente care să omagieze una din cele mai importante zile din istoria modernă a românilor, astfel că CNSU anunță:

Noi măsuri pentru 1 decembrie 2021

„Art.2 – (1) Se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;

f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Se propune ca accesul populației la ceremoniile organizate în condițiile alin. (1) să fie permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

(3) Se propune permiterea organizării și desfășurării activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.

(4) Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României prevăzute la alin. (1), precum și accesul la activitățile prevăzute la alin. (3) să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.”, anunță CNSU.

CNSU anunță relaxarea restricțiilor pentru spectacole

În aceeași hotărâre luată astăzi, 19 noiembrie, CNSU a decis să relaxaze și restricțiile cu privire la număprul de români care vor avea voie să participe la spectacolele specifice din această perioadă. Cu alte cuvinte, dacă suntem vaccinați, sau trecuți prin boală, și avem certificatul verde, vom putea merge la spectacole, în limita a 1.000 de persoane în locație:

„Art.4 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5:00-21:00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Art.5 – (1) Se propune organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, doar în intervalul orar 5:00-21:00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică.

(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Art.6 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.”, conform hotărârii CNSU.

Liber la evenimente sportive, în limita a 30% din capacitate

Deși puține la număr în această perioadă, CNSU a decis majorarea limitei de acces pe terenurile de sport pentru spectatorii români, dar tot în aceleași condiții ca și la spectacole. Și aici acccesul se va face în limita a 30% din capacitatea locației respective, și doar având certificatul verde covid.

„Art.3 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5:00-21:00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.„ este specificat în hotărârea CNSU de astăzi.

Va rămâne în vigoare Caratina de noapte

Deși s-a luat decizia relaxării restricțiilor, carantina de noapte rămâne în vigoare la nivel național, și mai ales acolo unde incidența este în continuare la valori ridicate. Mmagazinele se vor închide la ora 21, iar nunțile și botezurile sunt interzise în următoarele 30 de zile. Restricțiile rămân în vigoare și în ceea ce privește activitățile în baruri, cluburi și discoteci.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Capital.ro
Horoscop 25 aprilie 2024. Taurii ar putea găsi soluția la o problemă. Balanțele simt nevoia de echilibru
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro