Restricții noi pentru români. Lockdown-ul este cel mai dur de până acum, ce se va întâmpla în România

de: Ionuț Vieru
08 03. 2021

În următoarea perioadă, guvernul plănuiește prelungirea restricțiilor. De asemenea, pe lângă faptul că acestea se vor prelungi, vor deveni și mai stricte. Circulația ar urma să fie limitată în toată țara de la ora 22:00.

Noi restricții în România

În zilele ce urmează, Guvernul plănuiește noi restricții pentru români. Este unul dintre cel mai dur lockdown de până acum. Se ia în calcul limitarea circulație pe timpul nopții începând cu ora 22:00, față de 23:00, cum este în momentul de față. Guvernul planifică aceste restricții din cauza creșterii numărului de noi cazuri de Covid-19.

Potrivit surselor, ieșirea din locuință se va face tot pe baza declarației pe propria răspundere. De asemenea, aceasta trebuie să conțină un motiv întemeiat pentru care părăsim locuința. O alta modificare a restricțiilor va fi și reducerea programului restaurantelor. Patronii vor fi obligați să închidă la ora 22:00.

Ultima dată, restricțiile au fost prelungite pe 10 februarie. Atunci, Comitetul Național pentru Situații de Urgență propunea prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României, însă cu păstrarea restricțiilor ce erau în vigoare atunci. În momentul de față, restricțiile urmează a fi prelungite dar și înăsprirea lor.

Cele mai duri restricții de până acum

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, nu exclude un al treilea val al pandemiei. Cu toate acestea, el susține că spitalele sunt pregătite pentru acest scenariu.

„Pe de o parte, noi nu suntem Ministerul Covid-19, ci Ministerul Sănătăţii, aşa încât ne pregătim în acest moment să revizuim fluxurile din mai multe spitale care tratează pacienţi Covid, tocmai că există şi alţi pacienţi cu alte patologii care au nevoie de asistenţă medicală.

Revizuim acum, împreună cu toate DSP-urile din ţară şi cu toate spitalele, aceste fluxuri în aşa fel încât spitalele să poate să ajute atât pacienţi cu Covid-19, cât şi pacienţi cu alte suferinţe. Dar, până una alta, nu putem exclude un alt treilea val. Asta înseamnă că păstrăm capacităţi care acum sunt libere în spitale tocmai pentru a avea posibilitatea să îngrijim pacienţi dacă va fi”, a completat Voiculescu.

Datorită prelungirii stării de alertă, respectarea anumitor obligații rămân obligatorii. De exemplu, încă suntem obligați să purtăm măști de protecție în spații publice, la locul de muncă, în mijloace de transport în comun sau în spații comerciale.

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele ce au împlinit vârsta de 5 ani. Interdicțiile pentru organizarea concertelor, mitingurilor, demonstrațiilor sau alte tipuri de întruniri în spații deschise rămân și ele, de asemenea, valabile. Prin această nouă hotărâre, se propune prelungirea stării de alertă, cu noi restricții, pentru o perioadă de 30 de zile pe teritoriul României.