Restricții în București de luni?! Rata de incidență a depășit 2 la mie, ce s-ar putea impune

Restricții în București de luni?! Rata de incidență a depășit 2 la mie, ce s-ar putea impune
Rata incidenței de infectare crește în aproape toată țara

Rata incidenței de infectare este în creștere, ceea ce ar putea determina noi restricții impuse de autorități. Deja sunt câteva situații, precum cea din Dâmbovița, unde s-a trecut la noi restricții. La nivelul Bucureștiulu ieri rata incidenței era de 1,93. Conform informațiilor actualizate din această dimineață, am putea asista la noi restricții în București.

Rata incidenței de infectare crește în aproape toată țara

După determinarea variantei Delata ca predominantă în noul val de infecții, numărul cazurilor de infectări a crescut vertiginos. Doar în județul Dâmbovița, în interval de 7 zile, cazurile au crescut la peste 200 de noi infectări. Aceste escaladări au determinat autoritățile locale să revină cu noi restricții și obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise.

Alte situații au determinat autoritățile județene să izoleze anumite localități, în aceste cazuri rata incidenței de infectare fiind deja peste 7 la mia de locuitori. Conform datelor publicate de CNSU, ieri au fost înregistrate un total de 35.286 decese. Numărul total al infectărilor a crescut pe 16 septembrie la 1.135.027 de persoane.

Tot ieri, în ședința de urgență a CNSU s-a introdus obligativitatea certificatului verde la evenimentele ținute în interior, precum nunți, botezuri, săli de fitness sau chiar la meciurile de fotbal. Ulterior anunțului, Florin Cîțu a justificat urgentarea acestei decizii, spunând că nu-și dorește închiderea ecnonomiei românești.

„Pentru că acum era momentul. Până acum România a fost în zona verde, iar soluția putea să fie oricare alta. Eu nu vreau să închid economia. Ne trebuia un instrument prin care să atestăm că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau sunt testați. Putem să-l luăm pe telefon, prin aplicație, poate fi citit foarte rapid.

Dacă apar și alte variante mai bune, le vom folosi și pe acelea. Nu mai închidem economia, nu mai închidem piețele, mall-urile, nu mai închidem nimic. Putem ține economia deschisă, avem și vaccin acum. Efectele de anul trecut le simțim și acum. Vom folosi certificatul verde, însă doar unde avem peste 3 la mie. În rest nu.”, a explicat premierul României.

Rata în București a sărit la 2,05

Datele zilei de 16 septembrie, publicate de CNSU, arătau,  la nivelul capitalei, rata incidenței de infectare situată la valoarea de 1,93 la mia de locuitori. În această dimineață informațiile au fost actualizate, din care reiese o creștere exponențială în mai puțin de 24 de ore.

Astfel se face că la această oră, conform surselor, rata incidenței de infectare în București a crescut la 2,05 la mia de locuitori. Cifra se traduce prin posibile noi restricții instaurate de Prefect și de Comitetul pentru Situații de urgență al Capitalei în perioada următoare.

Pentru a putea fi instaurate noi restricții, pe baza ratei de incidență, Prefectura trebuie să primească din partea DSP cererea ce va fi aprobată sau nu în ședința Comitetului Municipal.

Ca și în trecut restricțiile ar putea limita accesul în sălile de teatru și cinema la 70%, la competițiile sportive să se reducă la 50%. În cazul cluburilor din Capitală restricțiile ar reduce accesul clienților la cel mult 70% din capacitatea acestora, dar numai pentru persoanele vaccinate și care prezintă certificatul verde, acum obligatoriu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI