Premierul României a vorbit deschis despre noile schimbări care vor avea loc în România cu privire la certificatul verde. Potrivit acestuia, economia țării nu se va mai închide așa cum s-a întâmplat în valurile anterioare ale pandemiei, însă vor exista reguli care vor trebui respectate de toți cetățenii.
Odată cu accesul la vaccinare, autoritățile au o nouă armă de izbândă împotriva pandemiei. Cu toate ca serul anti-Covid-19 reprezintă principal modalitate de a eradica virusul nemilos, mulți români sunt sceptici cu privire la efectele pe care acesta le poate avea pe o perioadă mai lungă de timp. Chiar și așa, Florin Cîțu a anunțat că a sosit momentul să protejeze economia țării prin introducerea certificatului verde Covid, care atestă dacă persoanele care îl dețin sunt vaccinate, au trecut prin boală sau sunt testate recent.
Cu ajutorul acestui certificat, românii vor putea avea acces în diferite spații publice închise, cu condiția prezentării uneia dintre cele trei dovezi menționate mai sus. Pentru că persoanele nevaccinate au protestat împotriva introducerii acestui certificat, Florin Cîțu a venit cu precizări care ar putea să-I bucure pe români. Astfel, certificatul verde va fi folosit doar în localitățile în cara rata de incidență a cazurilor depășește 3 la mia de locuitori.
„Pentru că acum era momentul. Până acum România a fost în zona verde, iar soluția putea să fie oricare alta. Eu nu vreau să închid economia. Ne trebuia un instrument prin care să atestăm că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau sunt testați.
Putem să-l luăm pe telefon, prin aplicație, poate fi citit foarte rapid. Dacă apar și alte variante mai bune, le vom folosi și pe acelea. Nu mai închidem economia, nu mai închidem piețele, mall-urile, nu mai închidem nimic. Putem ține economia deschisă, avem și vaccin acum. Efectele de anul trecut le simțim și acum. Vom folosi certificatul verde, însă doar unde avem peste 3 la mie. În rest nu.”, a explicat premierul României.
Florin Cîțu a subliniat faptul că nu a susținut vaccinarea obligatorie, ci mai degrabă testarea frecventă. Cu toate acestea, premierul consideră necesară o atenție sporită în cazul mediului sanitar, acolo unde tot personalul medical trebuie să fie cât mai bine protejat, pentru a evita dezvoltarea unor focare de infecție.
“Eu nu am susținut vaccinarea obligatorie. Eu merg pe testare. Cadrele medicale care intră în contact cu pacienți.. acolo trebuie să fim foarte atenți. Încă de la început ne-am îndreptat atenția către cadrele medicale. Soluția a fost de la început să avem personal medical vaccinat ca să nu avem focare și să îi putem îngriji pe oameni.
Pentru anumite profesii e nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau măcar testată. Există niște discuții despre vaccinarea obligatorie, nu s-a luat o decizie, dar eu tind să merg spre testare”, a adăugat acesta, potrivit romaniatv.net.