14 iun. 2023 | 14:23

Remediile geniale pentru a scăpa de căpușe. Când apar și cum le poți evita

Sănătate
Remediile geniale pentru a scăpa de căpușe. Când apar și cum le poți evita
Căpușele sunt cele mai active de primăvara până toamna!

Căpușele,  insecte mici, asemănătoare unor insecte care trăiesc în zonele cu pădure sau cu iarbă, pot deveni inamicul public numărul unu pentru oricine. Dacă treci prin zone cu pădure sau iarbă, acestea se pot atașa de piele și se pot hrăni cu sângele tău. Deși majoritatea căpușelor nu sunt purtătoare de boli, unele pot provoca boli grave, cum ar fi boala Lyme, virusul Powassan sau febra cu pete din Munții Stâncoși. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem câte ceva despre remediile geniale pentru a scăpa de căpușe, când apar aceste insecte enervante și cum le poți evita.

Când apar căpușele în zonele de pădure și zonele urbane

Căpușele sunt din ce în ce mai răspândite în special în păduri, la marginea pădurilor, pe pajiști și în mlaștini, precum și în unele pășuni. Rapoartele din partea publicului cu privire la căpușele din grădini sunt, de asemenea, în creștere. În zonele urbane au devenit o prezență mai frecventă în grădini, parcuri, etc, iar acest lucru a devenit o problemă din ce în ce mai acută.

Vezi și: Amestecul simplu care te scapă imediat de căpușele din curte. Nu vei mai avea vreo grijă

Căpușele sunt insecte mici, asemănătoare unor păianjeni, care trăiesc în păduri sau în zone în care ierburile înalte sau grămezile de frunze oferă umbră împotriva soarelui și a căldurii. Acestea se agață de persoanele sau animalele care trec și se târăsc până când găsesc un loc unde se pot atașa și pot extrage sânge.

Căpușele sunt cele mai active de primăvara până toamna. Începem să vedem un număr tot mai mare de mușcături de căpușe începând cu luna iunie și durează până la sfârșitul verii și chiar până în septembrie. Dacă vă petreceți timpul în pădure sau în zonele cu iarbă sau dacă aveți un câine sau alt animal de companie care își petrece timpul acolo, atunci sunteți o țintă a mușcăturilor de căpușe.

Vezi și: Cum să ţii căpuşele departe cu substanţe naturale. Trucul de care trebuie să ai habar, scapi de o mare grijă

Dar este posibil să nu știți că ați fost mușcat, deoarece aceste mușcături sunt de obicei nedureroase. De aceea, este important să recunoașteți semnele unei posibile mușcături și simptomele unei boli transmise de căpușe

Vedem un număr destul de mare de aceste boli în fiecare vară. Cele mai frecvente trei sunt boala Lyme, anaplasmoza și babesioza, pe care o poartă căpușele cu picioare negre, cunoscute și sub numele de căpușe de cerb, deși nu toate căpușele sunt infectate. Vedem, de asemenea, ehrlichioza, care provine de la căpușa stea singuratică.

Vezi și: Metode prin care te poți feri de căpușele din iarbă, în parc sau în propria curte. Ce faci dacă totuși ai fost mușcat

Aceste infecții se manifestă de obicei prin simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane, transpirații, dureri de cap, dureri de corp, pierderea poftei de mâncare, greață sau oboseală la aproximativ una sau două săptămâni după mușcătura unei căpușe infectate. Mușcătura unei căpușe purtătoare a bacteriei care cauzează boala Lyme lasă adesea o erupție cutanată caracteristică.

Boala Lyme poate provoca, de asemenea, dureri articulare severe și umflături, în special la nivelul genunchilor și al altor articulații mari, precum și anomalii ale sistemului de conducere a inimii. Toate aceste boli transmise de căpușe pot fi tratate cu terapie antimicrobiană. Dacă vă îmbolnăviți după ce ați fost mușcat de o căpușă sau în locuri unde trăiesc în mod obișnuit căpușe, programați-vă la medicul de familie de urgență.

Vezi și: De ce să speli câinele tău cu bicarbonat de sodiu. Metoda funcționează de fiecare dată

Cum poți evita căpușele și cum poți verifica?

Deși nu este de dorit să treceți printr-o astfel de situație, experții spun că există câțiva pași importanți prin care puteți evita contactul cu aceste insecte enervante. Așadar, pentru a evita căpușele cel mai bine este să nu intrați în zonele cu iarbă deasă, sau în zonele de pădure unde, cât de cât, știți de existența acestora, mai ales dacă vă gânmdiți să mergeți la o plimbare cu animalul de companie.

Vezi și: Noul virus mortal descoperit în Europa. O treime din pacienți dezvoltă forme grave, conform specialiștilor

În ceea ce privește verificarea, vedeți dacă aveți căpușe pe dumneavoastră, pe copiii dumneavoastră și pe animalele de companie atunci când vă întoarceți din zone infestate de căpușe. Animalele de companie pot contracta boala Lyme și pot transmite căpușele la dumneavoastră sau la alți membri ai gospodăriei dumneavoastră. Căutați căpușe în:

  • Toate zonele comune.
  • Buric.
  • În spatele urechilor și genunchilor.
  • Între picioare.
  • În jurul taliei.
  • În linia părului.
  • În alte pliuri ale pielii.

Singura metodă infailibilă pentru a nu avea căpușe este evitarea zonelor în care acestea stau la pândă. Aceasta înseamnă să nu vă apropiați de tufișuri și de iarba înaltă din zonele împădurite și din jurul acestora. Dacă vă place să fiți în aer liber și vă aflați frecventând aceste medii, Connecticut Agricultural Experiment Station a publicat un manual complet excelent despre gestionarea căpușelor. Dacă nu aveți timp să citiți toate cele 80 de pagini, iată șase sfaturi pentru a vă proteja de căpușe, culese în principal din acest manual.

  1. Purtați haine de culoare deschisă. Culorile deschise fac căpușele mai ușor de reperat, în special micile nimfe de căpușă de cerb.
  2. agă-ți pantalonii în șosete. Poate că nu este un aspect măgulitor, dar creează o barieră fizică împotriva căpușelor.
  3. Folosiți repelent pentru insecte. Cele mai multe dintre substanțele chimice care resping țânțarii sunt oarecum eficiente împotriva căpușelor, deși poate fi nevoie de o concentrație mai mare de DEET – între 30% și 40% – pentru a le ține cu adevărat la distanță. Permetrinul este o substanță chimică mai puternică, care ucide căpușele, dar și le respinge. Produsele care conțin permetrină trebuie pulverizate pe haine, nu pe piele. Picaridina respinge țânțarii și alte insecte, dar nu și căpușele.
  4. Rămâneți în mijlocul potecii (sau al șoselei). Căpușele nu pot zbura sau sări, așa că pot ajunge pe dumneavoastră doar dacă intrați în contact cu tipul de mediu în care trăiesc: zone umede, adesea umbroase, împădurite, cu frunze, plante joase și arbuști.
  5. Gândiți-vă la soare. Căpușele nu se simt bine în zonele uscate, deschise. Mobilierul de grădină și echipamentele de joacă trebuie să fie retrase de la marginea zonelor împădurite, umbroase. Dacă faceți un picnic, alegeți un petic de gazon bine îngrijit sau un teren deschis.
  6. Inspectați-vă pe dumneavoastră și pe copiii dumneavoastră, și pe animalele de companie, în special picioarele și inghinalul. Căpușele sunt de obicei prinse pe partea inferioară a picioarelor și apoi urcă în sus în căutarea unei mese. Șansele de a contracta Lyme sau alte boli transmise de căpușe sunt reduse la minimum dacă o căpușă este îndepărtată imediat după ce s-a atașat, iar dacă încă se târăște nu există niciun risc. Dușul este un loc bun pentru a efectua o verificare a căpușelor. Căutați orice umflătură nouă pe pielea săpată.

Vezi și: Ce boli poți face în vacanță. Un medic trage semnalul de alarmă: „Pot fi purtătoare ale unor virusuri”

Dar, dacă ați ajuns în situația în care deja constatați că ați fost mușcat, vorbim în cele ce urmează de remediile geniale pentru a scăpa de căpușe. Așa că, citește mai departe și vezi care sunt acestea.

Care sunt remediile geniale pentru a scăpa de căpușe

Îndepărtarea rapidă a unei căpușe reduce șansele de a vă îmbolnăvi în urma unei mușcături. Chiar și o căpușă care este purtătoare a unei boli transmisibile poate să nu fi fost atașată suficient de mult timp pentru a vă infecta. Dacă găsiți o căpușă pe corp, primul lucru care trebuie făcut este să determinați dimensiunea acesteia și cât timp a stat la locul ei.

Căpușele care transmit boala Lyme au mai multe șanse de a face acest lucru dacă au stat pe corpul dumneavoastră timp de 36 de ore sau mai mult. O căpușă care pare mare și înghesuită probabil că se află pe corpul dumneavoastră de ceva timp. Dacă găsiți o astfel de căpușă, atunci încercați să o îndepărtați, în întregime, cu o pensetă și sterilizați zona respectivă cu un tampon cu alcool. Păstrați căpușa într-un recipient, astfel încât să o puteți aduce la medic, care o va testa pentru diferite boli transmise de căpușe.

Vezi și: Câți ani mai are de tras Adda, din cauza cumplitei boli Lyme: „Acest tratament mi-a salvat viața” EXCLUSIV

Dacă nu puteți îndepărta căpușa în întregime, atunci este mai bine să nu încercați. În schimb, consultați-vă medicul sau mergeți la un centru de îngrijire urgentă, mai ales dacă căpușa este înghesuită sau dacă credeți că este pe dumneavoastră de mai mult de o zi sau două. Dacă o căpușă se târăște pe dumneavoastră, atunci îndepărtați-o și aruncați-o. Puneți-o în alcool, într-o pungă/un recipient sigilat, înfășurați-o bine în bandă adezivă și aruncați-o sau aruncați-o în toaletă.

Medicul vă poate prescrie un antibiotic profilactic, cum ar fi doxiciclina, pentru a vă proteja împotriva îmbolnăvirii, deși nu toți cei care găsesc o căpușă pe ei au nevoie de profilaxie cu antibiotice. Ceea ce este important de știut este că terapia cu antibiotice tratează în mod eficient toate cele trei boli transmise de căpușe, fără efecte secundare pe termen lung, fie din cauza medicamentelor, fie din cauza bolilor în sine.

Vezi și: Medicul Virgil Musta, avertisment crunt cu privire la o boală care amenință românii. Cum putem evita să ne infectăm

Dacă aveți întrebări sau preocupări legate de o mușcătură de căpușă, de expunerea la căpușe sau de o boală transmisă de căpușe, este important să vă adresați medicului dumneavoastră de familie.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro