14 iul. 2021 | 12:52

Medicul Virgil Musta, avertisment crunt cu privire la o boală care amenință românii. Cum putem evita să ne infectăm

Sănătate
Medicul Virgil Musta, avertisment crunt cu privire la o boală care amenință românii. Cum putem evita să ne infectăm
Virgil Musta, despre boala pândește mulți români Sursă foto ilustrativă: Novogyn

Medicul Virgil Musta revine în atenția publicului cu un nou avertisment, însă de data aceasta, diferit de cel cu privire la Covid-19. Din păcate, în această perioadă, cetățenii sunt în pericol din cauza căpușelor, altfel că, cel puțin patru persoane ajung zilnic la spital după ce au fost mușcați de aceste insecte. Potrivit specialistului, este extrem de important ca această insectă să fie extrasă din piele în maximul 24 de ore, riscând în alt caz de a contacta o bacterie foarte periculoasă numită Borrelia.

Virgil Musta, despre riscurile contactării unei căpușe

Medicul infecționist din Timișoara trage un mare semnal de alarmă cu privire la grija pe care trebuie să o acordăm pericolelor din iarbă. Potrivit acestuia, persoanele mușcate de căpușe sunt în creștere, iar riscul să dezvolte boala Lyme este, de asemenea, ridicat.

Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele persoanei pe al cărui corp ajung, iar pentru a transmite bacteria Borrelia este nevoie de o perioadă între 24 ore și 72 de ore. De aceea, pentru a evita o posibilă problemă de sănătate gravă, este bine să verificăm cu atenție fiecare parte a corpului, iar dacă observăm prezența unei căpușe să mergem de urgență la medic pentru a fi extrasă.

“Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toata supraţaţa corpului, chiar şi prin păr.

Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtam fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luam un tampon de vată şi îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpuşă.

Prin această manevră căpuşa slabeşte prinderea de piele şi, astfel, reuşim să o scoatem uşor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, a transmis medicul Virgil Musta.

Cum se manifestă boala Lyme

Din păcate, boala Lyme poate apărea în urma muşcăturii căpuşei infectate cu Borrelia și începe să-și facă efectul într-un interval de timp cuprins între 3-30 zile de la contact.

Potrivit medicilor, debutul bolii poate fi observat în funcție de modul în care evoluează înțepătura. Astfel, în cazul în care bacteria responsabilă cu această boală a fost transmisă, persoana afectată va observa o zonă roşie la locul înţepăturii, cu o culoare mai pală în interior.

Ulterior, vor fi resimțite dureri de cap, de muşchi şi de oase, dar şi o oboseală accentuată. Cu timpul, boala se poate manifesta și prin erupție pe piele într-o zonă mai extinsă.

În situația în care boala nu este tratată la timp, riscurile devin și mai mari, iar persoana în cauză poate fi afectată atât din punct de vedere al articulaților, cât și cardiac şi neurologic. În cea mai avansată formă, respectiv, în stadiul 3, evoluţia este cronică, iar pacientul poate fi afectat extrem de tare la toate nivelurile, determinând inclusiv, leziuni articulare severe, simptome neuro-psihice ca parestezii, amorţeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul feţei.

Persoana afectată va avea probleme și de memorie, fiind resimțită, de asemenea, și o oboseală cronică. Potrivit studiilor, 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice, iar pacienții să fie legați mai mult de locuință, orice deplasare ajungând să fie un adevărat chin.

Cum putem să ne ferim de căpușe

Pentru a preveni aceste probleme, cel mai bine este să avem în calcul toate măsurile care împiedică contactarea căpușei pe piele. De aceea, medicul Virgil Musta a oferit câteva sfaturi esențiale pentru a fi protejați.

“De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne aşezam pe o pătură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situaţia în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectăm pielea.

Să utilizăm spray-uri anticăpuşă, când mergem într-o zona unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşă”, a adăugat specialistul.

 

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce s-a ales de îndrăgitul actor Dragoș Moștenescu. Americanu' face dezvăluiri despre fostul coleg din serialul la bloc: „Nu cred deloc că îi este ușor”
Click.ro
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
O escrocherie de care nu se mai auzise. La mijloc e folosit un urs
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Se schimbă cărțile de identitate. Noile reguli pentru buletine din 7 mai 2025
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce făceau jucătorii din Kosovo în timp ce tricolorii îi așteptau pe teren. Imaginile de la vestiar au devenit virale în online
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro