Relația dintre Putin și Trump, trădată de o invitație la Moscova: ce își dorește președintele rus

Au existat foarte multe speculații legate de tipul relației dintre Donald Trump și Vladimir Putin, din timpul campaniei electorale din 2016. Nici acum nu este foarte clar dacă deciziile președintelui SUA sunt influențate de ceea ce-și dorește Moscova.

În timp ce unii cred că tensiunile dintre Trump și Putin sunt atât de ridicate încât le-ar fi imposibil să petreacă timp în aceeași încăpere, din setul de declarații de ieri al președintelui rus, este evident că relația este cu totul alta.

Vladimir Putin și-a manifestat ieri speranța că omologul său de la Washington va reușit să vină la Moscova cu ocazia paradei de Ziua Victoriei, pe 9 mai 2020. Acela este cel mai important eveniment de pe calendarul moscovit și reprezintă o comemorare a victoriei rușilor asupra nemților în cel de-al doilea război mondial. Nu este foarte clar dacă Putin vrea să-l impresioneze pe Trump cu amploarea manifestațiilor de la acea dată, dar este puțin probabil ca americanul să-i refuze invitația.

Pe lângă invitația la Moscova, președintele rus a insistat pe faptul că este ata de convorbiri cu Washingtonul. Putin a spus că ar fi „potrivit” ca Trump să participe la manifestările de la Moscova care vor marca împlinirea a 75 de ani de la victoria din Al Doilea Război Mondial, chiar dacă preşedintele SUA se va afla în campania electorală.

Liderul de la Kremlin a transformat, de mai bine de un deceniu, parada de pe 9 mai într-un prilej pentru a se lăuda cu dotările armatei ruse într-un context cât se poate de ostentativ. Este improbabil să nu se întâmple la fel și în 2020.

Fără să aștepte prea mult, Trump a spus săptămâna trecută că ia în considerare o vizită în Rusia în acest scop, după ce a primit o invitaţie din partea Kremlinului. În teorie, relațiile dintre Moscova și Washinton sunt cele mai tensionate de după Războiul Rece, dar cei doi președinți încearcă să mențină aparențele.

„Chiar şi în cadrul campaniei electorale, ar fi un lucru potrivit. Dar decizia nu ţine de noi”, a spus Putin, întrebat fiind dacă crede că Donald Trump va da sau nu curs invitaţiei, în contextul în care trebuie să-și atragă electoratul american în perioada respectivă, pentru alegerile din 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI