Regulile ce vor trebui respectate în unitățile de învățământ în noul an școlar. Schimbările pe care trebuie să le știe toți elevii și părinții

Regulile ce vor trebui respectate în unitățile de învățământ în noul an școlar. Schimbările pe care trebuie să le știe toți elevii și părinții
Reguli pentru noul an școlar. Ce trebuie să știe românii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă au prezentat ordinul comun pentru noul an școlar. Toți părinții și elevii ar trebui să știe ce reguli o să fie respectate în perioada următoare, dar și scenariile luate în calcul.

Sorin Cîmpeanu, un nou anunț despre începerea anului școlar

Sorin Cîmpeanu a precizat că toate unitățile de învățământ o să funcționeze cu prezență fizică până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie În cazul în care este trecut acest prag, școlile o să se închidă și elevii o să învețe în mediul online, dar o să existe excepții atunci când vine vorba de învățământul special.

„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică.

După depăşirea ratei de 6 la mie, rămân deschise creşele şi grădiniţele. Toţi elevii intră în online, cu o singură excepţie: învăţământul special.

Pentru învăţământul special, activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu cerinţe educaţionale speciale învaţă practic să supravieţuiască, vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepţie.”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a menționat că măsurile de prevenție o să fie păstrate, adică toți trebuie să țină cont de distanțarea fizică, de aerisirea spațiilor închise din școală, dar și de purtatea măștii în interior. Cu acestea fiind spuse, în cazul elevilor din învământul special, masca nu reprezintă o obligație și are caracter de recomandare adaptată specificului educațional.

Ce reguli trebuie să respecte elevii. Toți părinții ar trebui să știe aceste lucruri

Totuși, personalul didactic/nedidactic are obligația de a purta mască în permanență în cancelarie, în timpul pauzelor, în sălile de clasă sau în timpul deplasării în incinta unității de învățământ, cu excepție în situațiile în care procesul specific de predare, învățare sau recuperare impune un contact vizual complet. În aceste cazuri, o să fie folosite viziere.

Orele de educație fizică o să fie permise în săli de sport sau în spații interioare, fără a exista obligativitatea purtării măștii în cazul în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de covid-19 din respectiva localitate este mai mică de 2/100.

În cazul în care această incidență este mai mare de 2/100, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spațiile deschise, fără să fie obligatorie masca de protecție. Preșcolarii nu sunt obligați să poarte masca în timpul respectivelor ore, indiferent de rata de infectare.

Atunci când vine vorba despre festivitățile de deschidere a anului școlar sau universitar, ele pot să fie organizate doar în exterior. Desfășurarea lor nu trebuie să depășească 1,5 ore, iar toți cei ce participă trebuie să poarte masca de protecție.

Când se poate reveni la cursurile cu prezență fizică după ce o clasă a fost suspendată, de fapt

Dacă o clasă a fost suspendată, cursurile cu prezență fizică se pot relua începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pentru elevii care se testează și primesc un rezultat negativ.

Elevii claselor VII-XII/XIII, ce au fost imunizați cu vaccinul împotriva virusului, pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete, dar și elevii care au fost confirmați cu infecția SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar care certifică faptul că au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot să continua cursurile cu prezență fizică.

„Când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic diagnosticat pozitiv sau dacă părintele a anunțat școala, atitudinea este pentru preșcolari și clasele pregătitoare ca elevii din clasa copilului diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta cu testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative.”, a transmis Ioana Mihăilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI