Regulile care se schimbă în București după scăderea ratei de infectare. Ce restricții rămân vigoare. Deși Bucureștiul a ieșit din scenariul roșu, autoritățile mențin mai multe reguli pentru a limita răspândirea coronavirusului, mai ales că se așteaptă ca numărul cazurilor să crească din luna ianuarie 2022. Iată care sunt restricțiile care rămân în vigoare.
Incidența coronavirusului în București a scăzut la 2,26 la mia de locuitori. Deși Capitala a ieșit din scenariul roșu, autoritățile mențin încă mai multe reguli, ca să limiteze răspândirea coronavirusului. De altfel, se așteaptă ca numărul cazurilor să crească iar din prima lună a anului viitor, în contextul apariției unor noi tulpini de coronavirus, și anume Omicron, mult mai contagioasă decât varianta Delta.
Astfel, ca și reguli de respectat, masca rămâne obligatorie în ciuda scăderii incidenței de coronavirus. Măsura aceasta a fost dispusă în ultima ședință a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti. De asemenea, noi măsuri pentru combaterea pandemiei sunt valabile până pe 8 decembrie, ora 24.00.
În afară de purtarea obligatorie a măștii de protecție, se interzic mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele, spectacolele la interior şi evenimentele private, cum ar fi nunţile, botezurile, mesele festive şi altele asemenea.
Desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor și festivalurilor publice și private ori a altor evenimente culturale este permisă numai cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, însă nu mai mult de de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-21,00.
La aceste evenimente pot să participe numai cei vaccinaţi ori cei care au trecut prin boală. CMBSU a spus că se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în București, cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, dar și cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi și cu purtarea măştii de protecţie.
De asemenea, la ceremonia dedicată Zilei Naţionale a României de la Arcul de Triumf pot să ia parte numai persoanele vaccinate sau trecute prin boală.
Noua tulpină a coronavirusului, Omicron, a creat îngrijorare în lumea medicală, fiind considerată o tulpină care se răspândește mult mai rapid decât celelalte variante ale coronavirusului. Deocamdată, primele cazuri de infecţie cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului au fost detectate în Europa, la o persoană care a sosit în Belgia din Egipt și la una sosită în Germania din Africa de Sud.