Reguli pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce trebuie să faci până pe 15 august

Reguli pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului a început joi, 1 august. Se ține după rânduielile Postului Mare, astfel că este un post mai aspru. Care sunt regulile și ce trebuie să faci până pe 15 august?

Reguli pentru postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei, cum mai este cunoscut în popor, este unul mai aspru și se ține după rânduielile Postului Mare. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 15 august, înainte de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului. Pe parcursul celor două săptămâni enoriașii sunt îndemnați să intensifice rugăciunile către Maica Domnului și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.

Reguli pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce trebuie să faci până pe 15 august
Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei

Despre post, Sfântul Simeon al Tesaloniculu spunea că este lucrul lui Dumnezeu „Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului”, a definit Sfântul Simeo postul.

Reguli

 1. Nu posti doar de bucate, postește și de păcate.
 2. Nu dormi în zilele de post negru pentru ca diavolul să nu râdă de tine că ai vrut să treacă mai repede și mai ușor ziua de post.
 3. În ziua în care ajunezi și ții post, nu mânca nimic toată ziua.
 4. Nu te certa, nu blestema, nu înjura, calcă-ți pe inimă și iartă-ți aproapele.
 5. Iartă din toată inima!
 6. Roagă-te cu smerenie dimineața și seara, roagă-te pentru tine și pentru toți cei apropiați.
 7. Citește zilnic în post un capitol din Sfânta Scriptură.
 8. Nu te mândi cu postul tău și cu nimic bun din ceea ce faci.
 9. Spovedește-te cât mai degrabă la preotul tău duhofnic.
 10. Urăște păcatul și fugi de el, dar nu urâ pe păcătos.
 11. Trebuie să cunoașteți foarte bine ce însemnă un post, ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această perioadă. A cunoaște însemnă a te documenta din surse sigure.
 12. Motivația trebuie să fie una puternică. Nu renunța ușor la prima tentație apărută în cale.
 13. Nu te lăuda cu postul tău sau cu intenția de a ține post. Poți vorbi despre asta cu persoane apropiate dar nu face din post un motiv de laudă.
 14. Nu te lăsa copleșit de gânduri sau de teama că nu vei putea ține întreg postul.
 15. Retrage-te treptat din lucrurile care îți distrag atenția de la rugăciune.

Părintele Patriarh Daniel spunea despre post, pe scurt, că în acest timp trebuie să unim rugăciunea cu starea de pocăință, cu cerere de ajutor de la Maica Domnului ca noi să devenim ascultători față de Dumnezeu, după cum ea este model de ascultare, de smerenie și dăruire de sine lui Dumnezeu. De menționat este că în această perioadă sunt oprite nunțile și serbarea zilelor onomastice, conform calendarului ortodox, dat fiind că acestea se serbează în general cu petrecere și veselie, ceea ce nu se încadrează cu atmosfera de smerenie, pocăință și sobrietate, specifică zilelor de post.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI