Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe credincioși și preoți să utilizeze „cu discernământ” rețelele sociale

Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe credincioși și preoți să utilizeze „cu discernământ” rețelele sociale
Mesajul Patriarhului Daniel cu privire la rețelele sociale

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a transmis un mesaj către credincioșii și preoții din România, pe care îi îndeamnă să utilizeze cu discernământ rețelele sociale. El a precizat că acestea îi consumă omului resursa cea mai de preț – timpul.

Mesajul Patriarhului Daniel cu privire la rețelele sociale

30 iunie este Ziua Mondială a Reţelelor de Socializare, prilej pentru Patriarhul Daniel să transmită un mesaj preoților și credincioșilor din România.

„Deşi pentru omul contemporan fiecare zi poate fi considerată Ziua Social Media prin faptul că accesează platformele de socializare pentru a comunica cu prietenii şi rudele, pentru a se informa cu privire la mersul societăţii sau pentru alte motive, ziua de 30 iunie este o ocazie de conştientizare a impactului pe care îl are social media în viaţa noastră, în special asupra relaţiei cu semenii şi cu Dumnezeu, cu viaţa interioară şi cu natura exterioară. Mai mult ca oricând, în epoca actuală a comunicării instantanee, a fluxului încărcat de informaţii diverse, a ecranelor care luminează cu lumină artificială, este nevoie de cultivarea discernământului digital, iar Biserica este chemată să ghideze credincioşii în acest sens”, și-a început Patriarhul mesajul.

Șeful BOR a recunoscut necesitatea utilizării rețelelor sociale în activitatea pastorală a preoților, dar a atras atenția cu privire la pericolele pe care îl reprezintă internetul.

„În acest sens, Biserica Ortodoxă Română nu este absentă de pe aceste reţele, majoritatea eparhiilor, parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române având pagini de Facebook, dar şi conturi emergente pe alte reţele de socializare. În plus, reţelele de socializare au început să fie utilizate tot mai des de către preoţi pentru pastoraţie, în special în diaspora română. Însă, utilizarea acestor reţele în lucrarea misionară presupune responsabilitate eclezială şi înţelepciune pastorală, deoarece, deşi o tehnologie nouă oferă noi posibilităţi de dezvoltare, totuşi ea poate aduce şi noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor spirituale, culturale şi sociale tradiţionale ale persoanelor şi popoarelor”, a precizat Patriarhul Daniel.

El a mai spus că rețelele sociale consumă cea mai de preț resursă de care beneficiază oamenii – timpul – și i-a îndemnat să comunice mai direct.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, este necesară conştientizarea faptului că reţelele de socializare consumă cea mai de preţ resursă a vieţii – timpul – care este darul lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, adică pentru dobândirea vieţii veşnice. Timpul vieţii prezente trebuie valorificat pentru a cultiva iubirea faţă de Dumnezeu, prin rugăciune, şi faţă de semeni, prin fapte bune, spre a dobândi comuniunea de iubire şi viaţă veşnică din Împărăţia Preasfintei Treimi. În plus, relaţia concretă, nu virtuală, cu persoanele fizice şi cu natura înconjurătoare este izvor de sănătate şi bucurie pentru sufletul şi trupul omului, în familie şi în societate. În concluzie, îndemnăm pe toţi preoţii şi credincioşii noştri să utilizeze cu discernământ şi cu măsură reţelele de socializare în viaţa lor personală, precum şi în activităţile pastorale, misionare sau profesionale, dar să acorde mai mult timp comuniunii reale (nu virtuale) cu familia, cu parohia şi cu frumuseţile naturii”, și-a încheiat mesajul șeful BOR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI