Reguli noi pentru slujbele religioase în România. Schimbările care au loc din acest moment

Reguli noi pentru slujbele religioase în România. Schimbările care au loc din acest moment
Reguli noi pentru slujbele religioase in Romania

Autoritățile din România au impus noi reguli în pandemie pentru a limita răspândirea virusului COVID-19 la nivel comunitar. După ce s-au închis localurile, iată ce au decis oficialii țării cu privire la desfășurarea slujbelor religioase.

Reguli noi pentru slujbele religioase în România

Începând de luni, 25 octombrie, autoritățile din România au impus noi reguli și restricții pentru a preveni răspândirea comunitară a coronavirusului, după ce rata de incidență a crescut extrem de mult, în special în marile orașe și în Capitală.

Evenimentele de tip nunți, botezuri, conferințe, spectacole sunt interzise, iar magazinele și-au redus semnificativ numărul de ore al programului. În ceea ce privește Biserica, aceasta rămâne unul dintre puținele locuri în care accesul este liber pentru toată lumea, indiferent dacă au primit sau nu vaccinul anti-COVID.

Cu toate acestea, slujbele bisericești se vor organiza în curtea lăcașelor de cult, în așa fel încât credincioșii vor sta la o distanță de 2 metri unul față de celălalt. Datele au fost publicate în Monitorul Oficial, aceste noi reglementări fiind prevăzute într-un Ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne.

„Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane”, mai prevede ordinul ministerial.

Ce noi restricții au fost impuse începând din data de 25 octombrie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Horărârea numărul 94 în ședința de luni, 25 octombrie 2021. Autoritățile au stailit mai multe măsuri suplimentare necesare, așa că românii pot afla care sunt excepțiile de la regulile impuse în contextul pandemic.

Pentru a preveni creșterea numărului de cazuri pozitive COVID la nivel comunitar, noi reguli au fost impuse în România. Persoanele vaccinate anti-COVID sau cele care pot dovedi că au trecut prin boală în ultimele 6 luni pot circula fără probleme în toate instituțiile publice, magazine și diverse localuri din oraș.

Persoanele care vor să aibă acces în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, trebuie să prezinte certificatul verde care atestă că sunt fie vaccinați anti-COVID, fie au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR. Excepțiile de la regulă o reprezintă:

  • participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică
  • participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale
  • persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale
  • persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI