Românii au luat cu asalt centrele de vaccinare, ceea ce nu poate decât să-i bucure pe medici și autorități. În al doisprezecelea ceas, oamenii au înțeles că de ei depinde să-și schimbe soarta și pe cea a semenilor, dar în special, să pună capăt acestei crize sanitare care a asediat țara. De aceea, ieri, în prima zi de restricții dure, aproximativ 128.000 de oameni s-au vaccinat, dintre care, 93.000 cu prima doză. Medicul Alexandru Rafila se arată pentru prima dată optimist, explicând că în luna decembrie, lucrurile ar putea să o ia pe făgașul normal și în România, asemeni multor țări din Occident.
Medicul Rafila a fost invitat în cadrul unei emisiuni, acolo unde a vorbit despre situația actuală a pandemiei, dar și despre posibil îmbunătățire a situației. Fostul reprezenant OMS a fost întrebat dacă țara noastră a atins platoul valului patru, iar acesta a afirmat că, în acest moment, există o trecere de la zona de creștere la zona de stabilizare.
În acest moment, există un raport al cazurilor de 1,02, însă acesta variază, iar următoarea perioadă va înregistra cu siguranță alte creșteri, din cauza numărului de infectări care se vor agrava. În plus, specialistul propune o lună de solidaritate în care oamenii să se vaccineze în număr mare.
Dacă noi o să stăm însă 4 săptămâni în jur de 1, n-o să scadă numărul de cazuri, se va ajunge în situația în care spitalele vor fi suprasolicitate pentru că pacienții ăștia mulți tot vin în fiecare zi… și lucrul ăsta va duce la creșterea mortalității. Nu vreau să mă gândesc să avem 600-700 de decese pe zi, dar ceea ce vă spun eu…
Luna asta de solidaritate pe care o propun o propun din îngrijorare și pentru faptul că dacă facem efortul ăsta, scăderea de pe platou va fi evidentă, pe de o parte. Ăsta e un mare beneficiu pentru că mai ușurezi spitalele și n-o să fie la fel de multe decese”, a explicat Alexandru Rafila.
Medicul Alexandru Rafila crede că, dacă românii vor continua să se vaccineze în același ritm în care au făcut-o și în ultimele zile, imunitatea colectivă ar putea fi atinsă la finalul acestui an. În aceste condiții, sistemul de sănătate s-ar relaxa, iar alte posibile valuri ale pandemiei nu ar mai crea probleme.
“În al doilea rând, construim imunitatea. Imunitatea se construiește în două feluri acuma.
Dacă elanul ăsta legat de vaccinare reușește să ne țină până la jumătatea lunii decembrie, să putem să vaccinăm încă 3-4 miloane de persoane, plus cei care au trecut prin infecție (există un raport de 1 la 5 între cazurile diagnosticate și cele nediagnosticate, care fac forme ușoare), o să ajungem probabil, spre sfârșitul acestui an, dacă ne ținem serios de treabă, undeva aproape de imunitatea colectivă, în jur de 70% poate și mai mult.Și atunci discutăm de revenirea la normalitate, de un număr de cazuri care poate să crească în valurile 5 și 6, dar care nu pun probleme sistemului de sănătate, care permit desfășurarea activităților economice, așa cum se întâmplă în toate țările din UE care au atins acest prag de imunitate colectivă.”, a a transmis medicul, la Antena3.