Ce excepții există pentru restricțiile intrate de azi în vigoare. Mulți români trebuie să afle

Ce excepții există pentru restricțiile intrate de azi în vigoare. Mulți români trebuie să afle
Informații pentru românii. Ce excepții există pentru noile măsuri

Detalii de ultimă oră despre restricțiile care au intrat de astăzi în vigoare. Autoritățile au explicat că există anumite excepții de la regulile dure care au fost impuse pentru următoarele 30 de zile după ce numărul de cazuri de persoane infectate cu Covid-19 a crescut.

Excepții pentru restricții. Informații de ultimă oră pentru români

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Horărârea numărul 94 în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021. Autoritățile au stailit mai multe măsuri suplimentare necesare, așa că românii pot afla care sunt excepțiile de la regulile impuse în contextul pandemic.

Autoritățile încearcă să combată și să prevină efectele pandemiei de Covid-19, astfel că doar persoanele care s-au imunizat cu vaccinul sau care fac dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile o să aibă acces în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare.

Totuși, sunt exceptate de la această regulă unitățile farmaceutice dispuse în afara parcurilor comerciale, centrelor și a benzinăriilor.

Ce persoane o să aibă acces în instituțiile publice

Persoanele care își doresc să aibă acces în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, trebuie să facă dovada vaccinării, a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Și la această măsură adoptată de autorități există excepții. Cei care vor avea acces în respectivele incinte fără să prezinte documentele necesare sunt:

  • participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică
  • participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale
  • persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale
  • persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului

Excepție pentru centrele comerciale. Ce trebuie să știe toți românii

Persoanele nevaccinate sau care nu prezintă dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile au interzis accesul în parcurile și centrele comerciale, însă cei care se deplasează la centrele de vaccinare pentru a se vaccina cu serul anti-Covid-19 sunt exceptați de la regulă.

De asemenea, măsura nu se aplică persoanelor care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora. Totuși, cei care au acest motiv sunt nevoiți să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR și să facă dovada deplasării în acest scop prin a prezenta un document justificativ în format electronic sau letric.

Vezi aici toate măsurile adoptate de către autorități care au intrat în vigoare începând de astăzi, 25 octombrie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI