18 ian. 2022 | 17:15

Reguli noi în școlile din București. Când se suspendă cursurile

Utile
Reguli noi în școlile din București. Când se suspendă cursurile

În școlile și grădinițele din Capitală se vor aplica în curând noi reguli. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a explicat ce se va întâmpla de acum cu elevii care prezintă, în timpul orelor, stare febrilă, dar și condițiile în care vor fi suspendate cursurile unei grupe sau la nivelul întregii școli. Mai multe detalii, în continuare.

Reguli noi în școlile din București

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti anunță noi reguli pentru grădinițele și școlile din București. Începând de ieri, activitatea didactică din școli se va desfășura cu prezență fizică în funcție de rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților bolnavi de COVID-19.

În acord cu Ordinul comun al Ministerului Educației (nr. 3.030/14.01.2022) și Ministerului Sănătății (nr. 82/13.01.2022), începând cu data de 17 ianuarie 2022, în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%.

În cazul în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 75%, scolile își vor desfășura activitatea didactică în mediul online.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, veste proastă pentru elevi și profesori. Ce condiție obligatorie trebuie îndeplinită pentru revenirea în școli

Când se suspendă cursurile. Document

DSP – Procedura care se aplică în școli și grădinițe, după noul ordin

  1. PRESCOLARI/ELEVI CARE PREZINTA IN TIMPUL ORELOR DE CURS STARE FEBRILA SAU ALTA SIMPTOMATOLOGIE SPECIFICA INFECTARII CU SARS-CoV-2

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preșcolarilor sau elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către direcția de sănătate publică județeană a municipiului București, în maximum 24 de ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Revenirea în colectivitate in cazul prescolarului/elevului depistat pozitiv cu SARS-CoV-2,  se va face după 14 zile, de la data recoltarii testului, nefiind necesară prezentarea unui rezultat negativ sau a altui document medical.

  1. APARITIA UNUI CAZ POZITIV ÎNTR-O GRUPĂ DE ÎNVĂȚĂMÂNT ANTEPREȘCOLAR/PREȘCOLAR SAU CLASĂ DE ÎNVĂȚĂMÂNT PRIMAR, GIMNAZIAL, LICEAL, PROFESIONAL ȘI POSTLICEAL

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Contacții direcți ai elevului testat pozitiv sunt stabiliți de DSP în urma anchetei epidemiologice și pentru aceștia se va emite decizie de carantină, iar restul elevilor din respectiva clasă urmează cursurile școlare on-line, nefiind considerați contacți direcți.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, elevii vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică și nu vor fi testați.

  1. APARITIA UNUI CAZ POZITIV ÎN RÂNDUL CADRELOR DIDACTICE, DIDACTICE AUXILIARE SAU NEDIDACTICE

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSPMB.

DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/al municipiului București, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISMB și al DSPMB.

Dacă, în situațiile prevăzute mai sus, elevii/preșcolarii au cursurile suspendate cu prezența fizică, procesul de învățământ continuă în sistem on-line.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
El este Tan, bărbatul de 60 de ani care deţine secretul tinereții fără bătrânețe: "S-a întâmplat natural, organic"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro