Raed Arafat s-a aflat duminică la unul dintre centrele de vaacinare participante în cadrul „Maratonului de vaccinare pentru viață”, acolo unde peste 22.000 de cetățeni s-au vaccinat. Medicul le-a mulțumit oamenilor care au venit să se imunizeze în toată țara, rezultând prin această acțiune că s-a înțeles scopul pentru care trebuie să ne imunizăm în număr mare. De asemenea, șeful DSU a transmis și un mesaj dur, dar adevărat, persoanelor care se află în stare gravă, dar refuză internarea.
Implicarea românilor în această luptă grea cu virusul pare că a început, iar pentru acest lucru, medicii și autoritățile au numai cuvinte de laudă. După prezența în număr mare la vaccinare, Raed Arafat a transmis public aprecierea față de acești oameni care au înțeles beneficiile vaccinării și că fiecare poate contribui la evitarea pierderii celor dragi. În ultimele trei zile, au fost administrate 360.000 de doze, dintre care, 260.000 la persoane care și-au făcut prima doză.
Șeful DSU a explicat că, odată vaccinați, riscul să ajungem pe un pat de spital la ATI este foarte mic, motivând și introducerea restricțiilor ca o măsură necesară în contextul numărului uriaș de infectări.
”Cred că ce vedem astăzi este un lucru extrem de bun. Le mulţumesc celor care vin să se vaccineze, nu numai aici, ci peste tot în ţară. S-a dovedit că, chiar dacă suntem într-o situaţie destul de critică, oamenii au înţeles şi vin la vaccinare. Deja suntem la peste 80.000 pe zi, ajungem la 90.000 pe zi. Este foarte bine şi cu toţii avem datoria să facem acest lucru şi să ne implicăm: medici de familie, persoane nevaccinate încă.
Fiecare persoană contează, fiecare poate contribui (…) Vaccinarea este soluţia optimă de prevenire şi de a evita să ajungi pe un pat de terapie intensivă sau să îţi pierzi viaţa. Restricţiile sunt impuse pentru că până acum nu ne-am vaccinat destui”, a transmis Raed Arafat.
Tot duminică, Raed Arafat a explicat care vor fi urmările neinternării în spital, atunci când situațio o impune. Din păcate, mulți români se tem să se interneze în spital, motiv pentru care amână sau refuză până când este prea târziu.
Acestei categorii de persoane, șeful DSU le transmite că se autocondamnă la moarte.
”Înseamnă că se autocondamnă. Dacă sunt în stare gravă şi încă ascultă aceste sfaturi de a nu se interna, de a nu primit tratamentele, însemană că se condamnă singuri la moarte, nu la altceva. Dacă eşti deja în stare gravă, unica şansă a ta este în spital”, a concluzionat acesta.