Reguli la volan pe Transfăgărășan. Ce trebuie să știe toți șoferii care vor să conducă acolo

de: Năstase Mirabela
16 09. 2021

Ce reguli la volan sunt pe Transfăgărășan. Iată ce trebuie să știe toți șoferii care vor să conducă acolo. Dincolo de frumusețea ei, această șosea este considerată de către specialiști ca fiind una dintre cele mai periculoase din Europa și locul în care în ultimii ani au avut loc sute de evenimente rutiere ce au necesitat o intervenție rapidă.

Reguli la volan pe Transfăgărășan

Transfăgărășanul, cel mai spectaculos drum European poate fi însă traversat în condiții de siguranță dacă sunt respectate niște reguli minime de conducere preventivă. Drumul are 91 de km și poate ajunge la altitudinea de 2.034 metri. Este un drum plin de curbe și de coborâșuri periculoase, motiv pentru care respectarea unor reguli se impune. Șoseaua este deschisă numai câteva luni pe an. Ea poate provoca însă surprize neplăcute șoferilor.

De aceea, polițiștii au mai multe recomandări pentru participanții la trafic. Regulile de aur ale traversării Transfăgărășanului sunt trei la număr. Prima regulă este aceea ca șoferii să se pregătească corespunzător de drum dinainte de a pleca în drumeție, informându-se în legătura cu situația din trafic în zone ce urmează a fi tranzitate. Se impune și efectuarea unei revizii tehnice a autoturismului, ca să fie siguri că mașina se prezintă într-o stare foarte bună.

Ce trebuie să știe șoferii care doresc să conducă pe Transfăgărășan

A doua regulă ce trebuie respectată este circularea cu viteză redusă, mai ales pe sectoare unde există curbe și condiții de carosabil ud și cu vizibitalitate redusă. Dacă asfaltul este umed se recomandă ca șoferii să păstreze distanța corespunzătoare față de mașina din față, evitând frânarea bruscă și pericolul de a se produce un accident în lanț.

Șoferii nu trebuie să conducă obosiți și trebuie să acorde atenție pietonilor, iar cea de-a treia regulă de aur se referă la oprirea mașinii. Acest lucru trebuie făcut într-o parcare amenajată, iar dacă așa ceva nu există, autoturismul poate fi staționat în afara părții carosabile, pentru a nu afecta fluența traficului.

De menționat este că unul din tronsoanele cele mai dificile ale Transfăgărăşanului este cuprins între Lacul Bâlea şi Bâlea Cascadă pe o lungime de 13 km. Şoseaua urcă până la altitudinae de 2.042 m în căldarea glaciară Bâlea. Este al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, cae străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2145 metri în pasul Urdele.

Transfăgărășan este o cale rutieră de circulație din România. Ea începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.