Crăciunul se apropie cu pași mari, iar românii sunt în căutarea rețetei perfecte de friptură la cuptor. Marii bucătari au dezvăluit care este regula de aur pentru o friptură de porc suculentă și fragedă. Toți chefii de top o respectă.
O friptură de porc suculentă și fragedă garantează succesul mesei de Crăciun în orice casă. Pentru asta, marii bucătari și-au împărtățit secretele.
În articolul de azi îți vom prezenta câteva trucuri folosite de cei mai renumiți bucătari pentru ca friptura de Crăciun să fie suculentă și fragedă.
Pentru o friptură la cuptor ca la carte contează foarte mult și carnea pe care o preparăm. Cei care preferă un preparat sățios, trebuie să bage la cuptor o carne de porc din zona umerilor animalului sau a burții.
Acestea, având un conținut mai mare de grăsimi se va descompune în timpul gătitului, iar coastele de porc vor părea că se topesc în gură.
Cei care vor un gust deosebit, dar preferă carnea mai slabă pot apela cu încredere la gătirea unui mușchi file.
Acesta poate fi preparat întreg, împănat sau glazurat, cu diverse combinații de condimente.
De asemenea, ceafa de porc este o altă opțiune demnă de luat în seamă pentru friptura de Crăciun, aceasta fiind fragedă de felul ei, succesul fiind astfel garantat.
O altă dilemă a multor români când vine vorba de prepararea fripturii la cuptor este cantitatea necesară. Experții recomandă să folosiți un pic mai mult decât aveți nevoie, pentru că bucățile de carne se micșorează substanțial la cuptor.
Ideal este ca pentru fiecare persoană să se bage la cuptor în jur de 200-250 de grame de carne, ceea ce înseamnă în jur de 2 kilograme de carne pentru o masă de 6 persoane.
Așadar, pentru o friptură suculentă și fragedă avem nevoie de o tavă încăpătoare.
O tavă încăpătoare, asta neînsemnând foarte mare, va asigura păstrarea cărnii suculente, nu o va usca în timpul gătitului, și, în plus, aromele se vor păstra.
De asemenea, carnea stropită cu puțin ulei poate fi așezată alături de o ceapă decojită și înjumătățită, care va ajuta carnea să se caramelizeze și va da un gust deosebit sosului rezultat în urma coacerii la cuptor.
În plus, experții recomandă adăugarea unei crenguțe de salvie sau cimbru, condimente perfecte pentru orice tip de carne de porc. Experții spun că se mai poate adăuga puțină sare, piper măcinat și, eventual, boia dulce sau iute, în funcție de preferințele fiecăruia.
Pentru un rezultat de excepție, carnea trebuie frecată cu cel puțin o oră înainte de a merge la cuptor cu o linguriță de sare, dar și cu celelalte condimente preferate. Asta va frăgezi bine carnea de porc, iar rezultatul va fi unul uimitor.