Regula de aur pe care trebuie să o respecți ca să nu te îngrași în vacanță. E mai simplu decât credeai

Regula de aur pe care trebuie să o respecți ca să nu te îngrași în vacanță. E mai simplu decât credeai
Cum sa nu te ingrasi in vacanta

Nutriționiștii au anunțat care este regula de aur pe care trebuie să o respecți ca să nu te îngrași în vacanță. Este mai simplu decât credeai. Vara este anotimpul cel mai iubit datorită concediului. Unii îşi pregătesc fizicul din timp pentru vacanța la mare, după care se întorc de acolo cu câteva kilograme în plus. Ce să faci pentru a nu ajunge în această situație

Cum să nu te îngrași în vacanță. Care sunt regulile pe care să le respecți

Mulţi dintre români asociază concediul, fie că este de vară sau de iarnă, cu renunţarea la stilul de viaţă sănătos, iar asta aduce, normal, şi kilograme în plus. Nutriționiștii ne învață acum că este posibil să ne răsfățăm cu alimentele și băuturile preferate, însă fără a acumula kilograme în plus.

„Menținerea greutății este un obiectiv realist în timpul vacanței”, spune Dawn Jackson-Blatner, RD, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Dietetică.

Ce ar trebui să fie vacanța

Vacanța ar trebui să fie o oportunitate de a ne revigora organismul, de a ne împrospăta și de a ne relaxa, nu este o scuză pentru a lua o pauză de la viața sănătoasă.

Astfel, atunci când vă cumpărați vacanța, alegeți locații care vă vor permite să vă implicați în activități fizice. Nu uitați că activitatea fizică este garanția pentru a vă putea bucura de calorii suplimentare, fără a lua însă în greutate.

Pregătiți mâncare de acasă pentru drum

Când călătoriți, fie cu avionul, trenul sau cu mașina, pregătiți-vă cu mâncare sănătoasă, să nu fiți nevoiți să mâncați ce găsiți. Începeți ziua cu un mic dejun hrănitor, după care împachetați gustări ușoare și satisfăcătoare sau o masă mică, cum ar fi un sandviș cu curcan cu salată verde și roșii pe pâine integrală, câteva legume tăiate cu hummus și un fruct.

Întârzierile și plictiseala sunt inevitabile la drum lung, însă aceste situații nu reprezintă un motiv pentru a mânca non-stop.

Masa în oraș, cea mai mare provocare. Ce să comanzi

„Urmează un program regulat de alimentație, astfel încât să fii mai puțin tentat să mănânci gustări bogate în calorii și gustări între mese”, spune președintele ales al Asociației Americane de Dietetică, Connie Diekman.

Masa în oraș poate reprezenta cea mai mare provocare pentru a evita creșterea în greutate în vacanță.

„Acasă, știi exact ce include mâncarea pe care o prepari. Dar în restaurante, poate fi un mister și singurul mod de a fi sigur că este pregătit într-o manieră sănătoasă este să pui întrebări și să faci cereri speciale”, spune Diekman, și directorul de Nutriție al Universității Washington.

Secretul este să comandați alimente simplu preparate, cum ar fi coapte, fripte, sau carne și pește la grătar. Un alt sfat ar fi să închiriați o casă, apartament, vilă, care să beneficieze de bucătărie, astfel încât să vă gătiți singuri.

Regula de aur, moderația

Dieta strictă nu este indicată când ești în vacanță. În schimb, „numele jocului este moderația atunci când vine vorba de controlul caloriilor din dulciuri și alcool”, spune Blatner.

Nu în ultimul rând, chiar și atunci când ești în vacanță, porțiile contează dacă vrei să nu te întorci acasă mai greu decât ai plecat. „Bucurați-vă de porții mici din ceea ce vă place și mâncați încet, astfel încât să gustați din mâncare și să simțiți un sentiment de satisfacție, bucurie și relaxare din vacanță”, a conchis Connie Diekman.